Hlavní obsah

Sobotka zaútočil na Babišovu trojí moc, přímo ho ale nejmenoval

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek znovu, i když nepřímo pustil do vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Při sněmovních interpelacích řekl, že je potřeba úpravou zákonů oddělit mediální a ekonomickou moc od moci politické. Ministra financí Babiše, který vlastní skupinu Agrofert včetně mediální skupiny Mafra, ale přímo nejmenoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka na schůzi vlády

Článek

„V okamžiku, kdy dochází k propojování politické, ekonomické a mediální moci, tak už v demokracii kontrola nefunguje. Takže já se přimlouvám za to, abychom mediální moc oddělili od té politické, abychom ekonomickou oddělili od té politické, aby tady tedy nebyl přímý výkon podnikatelských, řídících funkcí v obchodních společnostech,“ řekl Sobotka.

„Čapí hnízdo jde mimo vládu“

Premiér naopak nechtěl komentovat kauzu evropské dotace pro Babišovo Čapí hnízdo, dokud nebudou známy výsledky šetření české policie i Evropského úřadu proti podvodům (OLAF).

„Není vhodné, aby se předseda vlády vyjadřoval k tomu vyšetřování prostě proto, že by to jakýmkoliv způsobem mohlo být vnímáno ve vztahu k průběhu vyšetřování,“ řekl premiér včera v odpovědi na interpelaci šéfa ODS Petra Fialy.

Podle něho kauza ministra, který získal pro svůj projekt – podle Fialy „úmyslně podvodně“ – 50miliónovou dotaci z EU, škodí celému kabinetu.

Všichni věděli, že ministr Babiš je podnikatel. Víme, že je na žebříčku nejbohatších lidí v ČR
ministryně Karla Šlechtová

Fiala: V opozici mluvil jinak

„Pokud tady budou nějaké konkrétní výsledky, tak by měl jednat ten, kdo je s touto záležitostí spojen,“ uvedl premiér.

Jak dodal, kauza se odehrála „ještě předtím, než vláda nastoupila, a jsou to věci, které žádným způsobem nesouvisejí s činností vlády“. Fiala k tomu podotkl, že Sobotka v době, kdy byl v opozici, mluvil jinak: „Tady platí presumpce viny politiků, jestli je někdo podezřelý, vyšetřován, obviněný, tak má okamžitě odstoupit, a teprve když se prokáže, že nic neprovedl, tak se může vrátit do svých funkcí,“ připomněl premiérovi jeho dřívější argumentaci.

Jak uvedla v ČT ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), OLAF si zatím od jejího úřadu žádné informace nevyžádal.

Dotaci pro Čapí hnízdo odsouhlasil a udělil řídicí orgán regionálního operačního programu Střední Čechy a mluvčí Agrofertu tvrdí, že byly splněny všechny podmínky pro její udělení.

„Všichni věděli, že ministr Babiš je podnikatel. Víme, že je na žebříčku nejbohatších lidí v ČR. Z žádosti o evropské dotace nelze eliminovat někoho, kdo je bohatý a kdo bohatý není. Podmínky jsou nastaveny tak, aby něco přinášely,“ řekla Šlechtová.

„Pokud ten projekt byl smysluplný a řídicí orgán ho odsouhlasil, nevidím důvod, proč by se měl zpochybňovat ministr Babiš nebo Agrofert,“ dodala. Jak uvedla, OLAF je orgán, který se musí zabývat každým podnětem, včetně anonymů. Z ČR jich šetří víc. „Uvidíme, až se to vyšetří, jestli to bude bublina, anebo co se tam opravdu najde,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám