Hlavní obsah

TOP 09 hledá „sedm statečných“. Chce změnit smlouvu s Pekingem

– Praha • Aktualizováno
Právo, tin

Smlouva o partnerství Prahy s Pekingem nedá spát pražské TOP 09, která ji chce revokovat: straně vadí především odstavec, že Tchaj-wan je součástí jednotné Číny. TOP 09 chce svolat mimořádnou schůzi zastupitelstva, na což potřebuje podpisy 22 zastupitelů. Zatím sehnala 15 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Článek

„Smlouva o partnerství Prahy s Pekingem staví Prahu do nedůstojného, nerovnoprávného postavení. Navíc byla schválena pokoutným způsobem a na poslední chvíli. My se s tím nehodláme smířit,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Smlouvu schválili 25. února zastupitelé ANO, ČSSD a KSČM. Připojila se k nim i část zastupitelů ODS, což vyvolalo neshody v jejich pražské organizaci.

TOP 09 má v tuto chvíli patnáct hlasů: ke dvanáctičlennému klubu se připojili tři nezávislí. „Hledáme sedm statečných,“ prohlásil předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

Zastupitelům za TOP 09 podle jejich slov nevadí smlouva o partnerství jako taková. Vadí jim třetí bod, ve kterém se výslovně uvádí, že Tchaj-wan je součástí Číny. Podle zastupitele Jiřího Nouzy jiná města v partnerské smlouvě tento bod nemají.

„Vyjádření na téma, jak se Praha staví k politice jednotné Číny, nepatří do vzájemných vztahů dvou měst. Všechna ostatní města to odmítla,“ řekl Nouza.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek připustil, že Česká republika uznává jednotnou Čínu jako stát.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

„Stejně tak uznáváme jednu ruskou vládu. Ale na otázku, zdali je Krym součástí Ruské federace, bych odpověděl, že není,“ řekl Kalousek. „Praha nemá žádný důvod, aby servilně, explicitně stvrzovala, že Tchaj-wan je součástí Číny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Hlasování o Pekingu rozděluje pražskou ODS

Hlasování pražských zastupitelů o sesterské smlouvě Prahy s Pekingem rozštěpilo i pražskou ODS. Ta měla volné hlasování a tři ze zastupitelů (předseda pražské...

Výběr článků

Načítám