Hlavní obsah

Když ušetří za billboardy, rozdají víc koblih. Kubera kritizoval nápad omezit kampaně

Novinky, zpe
Praha

Skupina senátorů přišla s návrhem omezit v předvolebních kampaních billboardy s politickou reklamou. Chtějí tak snížit nerovnost mezi velkými a malými stranami. „Kam se to dostaneme? To by bylo možné zakázat rozdávat koblihy,“ cupoval na čtvrtečním jednání návrh předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

S návrhem přišel senátor Václav Láska (SZ). Cílem bylo zakázat před volbami politickou reklamu na plochách větších než osm metrů čtverečních.

„Kdo má víc peněz, bude vyhrávat, protože reklama udělá své,“ hájil předseda klubu Starostů a nezávislých Jan Horník. U ostatních členů horní komory ale návrh moc podpory nezískal.

„Zakázal bych Ulici, Ordinaci… Se zákazy se nikam nedostaneme. Radši přijměme zákaz zákazů, tohle nikam nevede. Když ušetří za billboardy, rozdají víc koblih,“ rozlítil se Kubera s odkazem na pravidelné kampaně hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš v Praze v metru rozdává lidem snídani.

Andrej Babiš rozdával koblihy v metruVideo: Novinky

Škromach: Můžeme rovnou zakázat televizi

Na senátory apeloval, aby nedělali z lidí pitomce. „Někdy trochu déle trvá, než prohlédnou, protože oni mají na rozdíl od nás vážnější problémy. Buďme umírnění se zdravým rozumem, ti voliči nejsou zase tak hloupí,“ prohlásil.

Proti byl i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). „To můžeme říct: Zakažme televizi, ta nejvíce ovlivňuje veřejné mínění. Zamítněme to rychle, ať se zabýváme tím, co zajímá lidi, a ne, kde visí nějaký billboard,“ prohlásil.

Související témata:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Senátoři návrh opravdu zamítli, a do Sněmovny se tak vůbec nedostane.

Reklama

Výběr článků

Načítám