Hlavní obsah

Buďte zdrženlivý a nerozdělujte společnost, vyzval Senát Zemana

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Horní parlamentní komora ve čtvrtek vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby svým chováním nerozděloval společnost. Podle Senátu by hlava státu měla být také zdrženlivá ve svých vyjádřeních. Pro usnesení, které navrhly kluby lidovců a Starostů a nezávislých zvedlo ruku 18 z pětatřiceti přítomných senátorů. Usnesení tak prošlo nejtěsnější většinou. Senát má 81 členů, na jednání tak nebyla ani polovina.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu v Senátu

Článek

Proti bylo sedm senátorů, deset se jich zdrželo. Výzvu podpořili dva sociální demokraté - Jiří Dienstbier a Hassan Mezian, pro hlasoval i František Bublan zvolený za ČSSD. Z občanských demokratů nebyl pro naopak nikdo. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Hlasování předcházela asi hodinu a čtvrt dlouhá debata. Senátoři kritizovali například prezidentovy výroky o kalašnikovu nebo jeho vystoupení na Albertově vedle předsedy extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky na oslavách 17. listopadu.

Ovčáček: Pan prezident si náhubek nasadit nenechá

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru reagoval s tím, že Zeman byl zvolen prezidentem v přímé volbě občany ČR a nikoliv senátory. „Od občanů se odvíjí mandát pana prezidenta. Ačkoliv je usnesení jen antizemanovským folklórem, dobrá zpráva pro senátory: Pan prezident společnost spojuje, má podporu 70 % občanů,“ podotkl mluvčí.

„Zároveň mohu ujistit - pan prezident si náhubek nasadit nenechá. Bude otevřeně hovořit o nebezpečí, které představuje migrační krize,“ dodal.

„Výroky prezidenta se stupňují a jsou nebezpečné. (Zeman) Vyostřuje napětí ve společnosti. Říká, kde chce, co chce, bez ohledu na pověst České republiky,“ kritizoval Jiří Šesták (Starostové).

Hlava státu by podle něj měla být reprezentantem země a moderátorem politických sporů. „Není určena k provádění vlastní politiky. Prezident vede podivnou formou mediální spor s premiérem, nemá problém mluvit o jeho odvolání,“ pokračoval Šesták.

Senátor a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že Zemanovo působení ve funkci zpochybňuje, jakými lidmi se obklopuje.

Co se píše v usnesení
Senát připomíná:
1) že prezident republiky není podle ústavního článku 54 odst. 3 z výkonu své funkce odpovědný a jeho činy a výroky jsou ve smyslu mezinárodního práva České republice přičítány, protože ústavně vrcholným orgánem výkonné moci je vláda; prezident republiky by měl být ve svých vyjádřeních natolik zdrženlivý, aby nemohla vzniknout žádná pochybnost ohledně ohrožení spojeneckých závazků České republiky a její ústavně deklarované hodnotové orientace;
2) princip vzájemné loajality ústavních orgánů, podle kterého při výkonu svých kompetencí jsou ústavní orgány povinny harmonicky spolupůsobit a zdržet se všeho, co poškozuje vážnost funkce a oprávněné zájmy jiných ústavních orgánů, či je dokonce ohrožuje;
Senát vyzývá prezidenta republiky, aby jako hlava státu, jež je garantem řádu s posláním společnost sjednocovat a zmírňovat v ní konflikty, z této své ústavní role nevystupoval a svými projevy a činy společnost nerozděloval.

Kubera: Nedávejme Zemanovi příčinu

„Usnesení je velmi důstojné, značně umírněné a role Senátu hodné. Vyzývá prezidenta, aby dodržoval ústavní principy,” apeloval na kolegy z horní parlamentní komory Václav Hampl z klubu lidovců.

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera překvapivě vyzval k umírněnosti. „Vliv našeho prohlášení na pana prezidenta je asi takový, že země se točí příliš rychle a my bychom chtěli, aby se točila pomaleji,” přirovnal.

Pokud bude diskuse dlouhá a bouřlivá, bude ji podle něj Zeman sledovat a bude ho inspirovat k dalším výrokům. „Pana prezidenta znám pětadvacet let, takže vím úplně přesně, jak bude reagovat. Nedávejme mu příčinu,“ podotkl Kubera.

Někteří senátoři chtějí podpořit Sobotku

„Není nám lhostejný osud naší republiky a to, jak naši představitelé vystupují,“ prohlásil ve středu na tiskové konferenci předseda klubu lidovců Petr Šilar. „Máme omezené možnosti, ale zvedáme hlas. Nejen já za sebe, ale za klub jsme se dohodli, že také potřebujeme k funkci pana prezidenta něco říct,“ dodal.

Podle Šestáka je potřeba zastat se premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Domnívám se, že po listopadových událostech a Novém roce, kdy prezident velmi nevybíravým způsobem napadá premiéra, je usnesení velmi platné,“ uvedl Šesták. Sobotka má podle něj podporu napříč politickým spektrem. „Je potřeba se za premiéra postavit,“ dodal.

„Je hrozně nepříjemné přijet na Tchaj-wan, když potom musíte komunikovat ve smyslu, co to řekl pan prezident v sousední pevninské Číně, a my pak musíme vysvětlovat, že to tak úplně není,“ vytkl předseda klubu Starostů Jan Horník.

Senátor zpochybnil roli Senátu

Zemana se naopak zastala Strana práv občanů (SPO), která dříve ve svém názvu měla též slovo „zemanovci”. „Prezidentovi důvěřuje 70 procent voličů, u Senátu to neznám, ale domnívám se, že to bude poloviční,“ poukázal předseda klubu Jan Veleba na nižší důvěru občanů v jeho vlastní pracoviště.

Podle posledního průzkumu CVVM prezidentovi věří 59 procent obyvatel. Senátu důvěřuje 30 procent respondentů. [celá zpráva]

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši) dokonce zpochybnil roli samotné horní komory. „Jestli dokážeme takového člověka takhle pomlouvat a hanět, tak existence Senátu by měla být taktéž diskutována,” prohlásil.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Občanéprobudějovice.cz

Jiří Šesták

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Právo

Senátor Jaroslav Doubrava

Senátoři už Zemanovy výroky řešili v prosinci. Tehdy odmítli petici, podle které se měl Zeman svými slovy o roli Ruska na Ukrajině dopustit velezrady. Původně měli hlasovat i o usnesení. K tomu se ale nedostali, protože sál opustila část levicových senátorů, a komora proto nebyla usnášeníschopná. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám