Hlavní obsah

Aktivisté Kliniku neopustili

– Praha • Aktualizováno

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dal aktivistům provozujícím autonomní sociální centrum Klinika na pražském Žižkově čas na opuštění budovy do čtvrtečních 14 hodin. Objekt ale ani poté vyklizen nebyl a večer tam proběhl plánovaný program.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výzva k vyklizení centra Klinika

Článek

Úředníci ÚZSVM ve čtvrtek dopoledne vyvěsili na budově výzvu k jejímu opuštění. To aktivisté odmítají. Smlouva o výpůjčce objektu přitom skončila o půlnoci. Odpolední jednání nájemců a ÚZSVM k ničemu nevedla. Úřad netrvá na tom, že Klinika musí být celá vystěhována hned, lidé si tam prý mohou nechat věci až 14 dní.

Příští úterý bude situaci kolem Kliniky řešit zastupitelstvo Prahy 3, které svolala opozice. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) na jednání pozvala ministry financí a vnitra.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu Kliniku navštívil. Odpoledne se měl spolu s jejími zástupci sejít se starostkou, nakonec ale spolu jednali bez nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociální centrum Klinika

„Jedinou kompetentní osobou pro jednání s uživateli Kliniky je tedy ministr financí Andrej Babiš, kterého starostka Vladislava Hujová pozvala na zasedání zastupitelstva," uvedla městská část v tiskové zprávě. Starostka pozvala na úterý také ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Babiš ve středu večer na Twitteru uvedl, že budova je ve špatném stavu a aktivisté z ní musejí odejít. [celá zpráva]

Aktivisté budovu obsadili v prosinci 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt vypůjčit. „Celý rok jsme se snažili poctivě dodržovat smlouvu a ochotně jsme jednali. Teď má být unikátní projekt zrušen jen na základě zástupného argumentu. V takovém případě považujeme občanskou neposlušnost za legitimní," uvedl kolektiv v prohlášení v poslední den platnosti smlouvy.

Problémem je kolaudace

ÚZSVM smlouvu centru neprodloužil s odůvodněním, že budova v majetku státu nemá platnou kolaudaci. Jako vlastníkovi budovy by mu hrozila za obývání budovy zkolaudované pro jiný účel pokuta od stavebního úřadu. Aktivisté to považují za záminku, protože o chybějící kolaudaci se vědělo po celou dobu. Účel užívání budovy lze podle nich změnit, podle mluvčího úřadu je to ale náročný proces.

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V centru funguje například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se tam přednášky či koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám