Hlavní obsah

Lidé chtějí pražské náměstí, kde sídlí ruské velvyslanectví, pojmenovat po Borisu Němcovovi

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petice, která vznikla v Praze a na začátku tohoto týdne čítala zhruba 3500 podpisů, žádá přejmenování náměstí Pod Kaštany v Praze 6 na náměstí Borise Němcova. V místě sídlí ruské velvyslanectví. Aktéři tím chtějí připomenout opozičního předáka, který organizoval protesty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Němcov byl před rokem zavražděn v Moskvě.

Bude ruské velvyslanectví sídlit na náměstí Borise Němcova?Video: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Městská část Praha 6, kde ruské velvyslanectví sídlí, iniciativu vnímá jako symbolické gesto.

„Předběžný názor současného vedení radnice je takový, že by si ta iniciativa, která usiluje o přejmenování, kterou vnímáme spíše jako symbolické gesto, zasloužila morální podporu,“ řekl Novinkám mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Velvyslanectví Ruské federace se k situaci vyjádřilo pro Novinky předběžně tak, že by přejmenování náměstí nejspíš neřešilo. „To my nekomentujeme,  nezabýváme se tím, že bychom se účastnili řízení pojmenovávání ulic v českém hlavním městě,“ řekl Novinkám  zaměstnanec tiskového oddělení ruské ambasády. Vyžádal si písemný dotaz, na který ale dosud neodpověděl.

Podnět může dát kdokoliv

Podněty na přejmenování ulic nebo náměstí může podávat kdokoliv – občané, spolky, kluby nebo například městské části. Návrh nejprve projedná radnice příslušné městské části, po schválení jejím zastupitelstvem je dále posuzuje místopisná komise Rady hlavního města Prahy a poté jsou předloženy městské radě.

„Existují dva limity. Prvním je, že se název nesmí dvojit. To znamená, že nesmí existovat dvě stejné lokality se stejným názvem. Druhým je, že pojmenování nesmí být po někom, kdo ještě žije,“ popsal mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Anketa

Mělo by se náměstí v Praze jmenovat po ruském opozičním politikovi?
ano
30,3 %
ne
69,7 %
Celkem hlasovalo 2638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám