Hlavní obsah

Zvyšme rodičovskou na úroveň mateřské, navrhuje ministerstvo

Praha

Rodičovská by se mohla od ledna příštího roku změnit. Mohla by být vyšší, a to až jako mateřská. Matky a otcové by ji tak čerpali rychleji a mohli by se dřív vrátit do práce. Počítá s tím návrh novely o státní sociální podpoře, který připravilo ministerstvo práce. Vláda ho zveřejnila na svém webu. Zákon by měl upravit i rodičovskou při střídavé péči či rodičům bez výdělku, profesionálním pěstounům ji už nepřiznává.

Foto: Profimedia.cz

Při čtyřletém rodičovském volnu dostane rodič 3800 korun měsíčně, při tříletém 7600 korun.

Článek

Na rodičovské příspěvky dostane rodič celkem 220 000 korun. Při čtyřletém rodičovském volnu je to 3800 korun měsíčně, při tříletém 7600 korun. Maximální měsíční částka nyní dosahuje 11 500 korun, vybrání celé sumy tedy trvá 19 měsíců a s mateřskou rodič doma s dítětem zůstane zhruba dva roky.

Loni v říjnu dostávalo rodičovský příspěvek 275 600 lidí. Jen 30 200 z nich, tedy 11 procent si zvolilo krátké rodičovské volno s nejvyšším příspěvkem. Mít ho přitom mohlo 179 800 rodičů, tedy skoro dvě třetiny. Na maximální dávku dosáhnou lidé s výdělkem nad zhruba 16 430 korun.

S potomkem většinou zůstávají doma matky. Podle výzkumů si Češky zvykly rodičovské dovolené řetězit a nevracet se mezi nimi do práce, místo tak opustí i na pět či šest let.

Dlouhá rodičovská a s ní spojená pauza pak podle expertů výrazně zhoršují uplatnění žen na trhu práce, jejich výdělky do budoucna a také důchody ve stáří.

Rychlejší návrat do práce

Ministerstvo práce proto navrhuje vyšší příspěvky a rychlejší návrat do práce. Horní hranici dávky 11 500 korun chce zrušit. Rodiče by si mohli zvolit kratší rodičovskou s vyšší měsíční částkou, která by se mohla rovnat mateřské. Odpovídala by tak 70 procentům vyměřovacího základu příjmu.

Matky či otcové s výdělkem 20 000 korun hrubého by tak podle letošních pravidel mohli dostávat až 13 800 korun. Pobírali by je do necelých dvou let potomka. U výdělku 30 000 korun by rodičovská mohla činit 20 040 korun, trvala by 11 měsíců.

Celkem i s mateřskou by tak matka či otec měli nastoupit zpět do práce, když by dítěti bylo 17 měsíců. U platu 40 000 by teď příspěvek činil 24 150 korun, stát by ho vyplácel devět měsíců.

I s mateřskou by peníze plynuly do doby, než by dítěti byl rok a čtvrt. Nejvyšší měsíční dávka by nyní činila 33 096 korun. Měli by ji rodiče, kteří vydělávají nad 81 000 korun. Do zaměstnání by se vraceli kolem potomkových prvních narozenin.

Žádné výdaje navíc

Autoři návrhu míní, že opatření uvítají firmy, které budou mít své pracovníky dřív zpět. Stát by další výdaje mít neměl. Celková částka rodičovské se totiž nemění, jen se má jinak rozložit.

Díky dřívějšímu návratu do zaměstnání by se mohly zvednout příjmy z odvodů a daní. Větší bude ale i poptávka po místech v jeslích a ve školkách a tlak na obce, aby je zajistily, uvedlo ministerstvo.

Aby rodiče o příspěvek nepřišli, mohou nyní dítě dát v měsíci do školky maximálně na 46 hodin. Nově by se docházka sledovat neměla. Rodičovská by se také už neměla krátit, pokud starší sourozenec nechodí řádně do školy.

Pěstouni bez příspěvku

Příspěvek by nově neměli dostávat profesionální pěstouni. Při střídavé péči by se mělo střídat i pobírání dávky.

Lidé, kteří neplatili zdravotní pojištění jako třeba studenti, nezaměstnaní či drobní živnostníci, si nyní nemohou výši příspěvku volit. Nově by si mohli částku stanovit, a to do výše 7600 korun.

Vyšší mateřskou pro matky s vyšším výdělkem se chystá navrhnout místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová. Podle ní by se ženám základ příjmu pro výpočet mateřské neměl krátit, ale měl by se zahrnovat celý.

Reklama

Výběr článků

Načítám