Hlavní obsah

V Praze se protestovalo proti Babišovi

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Transparenty s nápisy Babiš - hrobař vesnických hospod, zábav a plesů či Agente ŠtB, obejdeme se bez tebe se objevily ve čtvrtek v podvečer na pražském Václavském náměstí na akci s názvem Oligarchům zvoní hrana. Zhruba dvě stovky lidí zde protestovaly proti hnutí ANO a práci ministra financí Andreje Babiše.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Odpůrci ministra Babiše varovali před jeho plíživým omezováním svobody a koncentrací moci tak, jako tomu bylo před komunistickým uchopením moci v únoru 1948. Současně chtěli dát najevo nesouhlas s tím, že Babiš, vlastník Agrofertu, je v nynější vládě vicepremiérem a strážcem státní pokladny.

Protestu se zúčastnil i politici TOP 09 Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg a poslanec Daniel Korte, či Miroslava Němcová z ODS.

Šéf TOP 09 Kalousek varoval před postupnou oligarchizací země a ztrátou svobody. „O svobodu nepřijdeme ze dne na den, ale postupně. Každý den jsme konfrontováni nějakým kousíčkem legislativního, nebo exekutivního kroku, který nám další kousek svobody ukrajuje,“ řekl Kalousek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Miroslav Kalousek (vlevo) během diskuse s účastníkem protestu.

Právě s Kalouskem se pustil do debaty jeden starší muž, který ho osočil, že je oligarcha. „A oligarchy nemám ráda a taky kapitalisty, komunisty, socialisty, nacisty a židy,“ řekl. Když se ho Kalousek zeptal, koho má tedy rád, muž odvětil, že křesťany. Na to mu Kalousek řekl, že by měl vědět, že i Kristus byl žid a jeho matka také. Na to muž řekl, že nesnáší katolíky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Demonstrace s názvem Oligarchům zvoní hrana

Protest je jednou z řady akcí, které se ve čtvrtek uskutečnily k výročí komunistického převratu v únoru 1948, kdy převzala po vládní krizi moc komunistická strana.

Všichni politici na Václavském náměstí vzpomínali na oběti komunistického režimu. Zejména pak místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová přirovnávala vzestup totality k současné údajné oligarchizaci.

„Řekněme si ale, že ta hrozba, která 25. února padala na lidi, a oni jí tleskali, tak dnes v modifikované podobě oligarchického vládnutí se plíživě do české veřejnosti vrací,“ řekla.

Strana jsem já

Podle ní si lidé zprvu nevšimli, že komunisté si budovali moc i tím, že nejprve eliminovali klasické strany.

„Lidé si ani nevšimli toho, jak komunisté útočili na svobodný parlament. Copak to neslyšíme dnes a denně od Andreje Babiše, že parlament je žvanírna?“ uvedla.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na demonstraci na Václavském náměstí

Připomněla také Babišova slova v britském tisku, kdy prohlásil: „Strana jsem já“.

Komunisté podle ní museli také pro převzetí moci ovládnout bezpečnostní složky. „Takovou sílu Andrej Babiš ještě nemá, ale jednu svoji bezpečnostní složku vybudoval, čítá několik desítek osob ze všech specializovaných oborů kriminalistiky a jiných bezpečnostních oblastí, kteří asi někde na Čapím hnízdě něco připravují,“ míní Němcová.

Podle ní se mu už podařilo i „zavřít ústa“ vlivným médiím, protože si je koupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám