Hlavní obsah

Na vládě jako na tržišti. Babiš s Chovancem se do sebe pustili kvůli vrtulníkům

– Praha
Novinky, zpe

Kabinet měl ve středu definitivně rozhodnout o provozování letecké záchranky, bod byl ale nakonec znovu odložen na příští týden. Jednání o vrtulnících doprovázela podle zdroje Novinek ostrá hádka mezi členy vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Hlavními aktéry byl vedle ministra financí Andreje Babiše (ANO) šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvod? Informace o trestní kauze Piloti, kterou členům kabinetu poslal právě Chovancův úřad. Týká se předchozí veřejné zakázky na leteckou záchranku, kterou měla v hledáčku policie. [celá zpráva]

„Bylo to jak na perském trhu,“ popsal napjatou situaci jeden z přítomných. Ministři se prý dohadovali o tom, jestli je vůbec předložení podobné zprávy v souladu se zákonem.

Právě informace o kauze pobouřila Babiše. „Nevím, proč pan ministr vstupuje do živých kauz, to je otázka policie a státního zastupitelství,“ rozčiloval se ve středu před Strakovou akademií ministr financí.

Babiš má krátkou paměť, prohlásil Chovanec

Dokument přitom popisoval pouze anonymní údaje o tom, kdy dorazilo trestní oznámení, kdy policie začala věc prověřovat, jakých trestných činů se týkala, a také informaci, že pražské vrchní státní zastupitelství zrušilo policejní usnesení o odložení případů, neboť promlčen nebyl.

A Babišovo tvrzení nenechalo v klidu právě Chovance. Vicepremiérovi a šéfovi financí při jednání vlády měl připomenout, že to byl právě on, kdo neustále argumentoval policejním šetřením. Důvod předložení informace byl proto podle něj zřejmý.

„Překvapuje mě, že pan vicepremiér má tak krátkou paměť a že si nevzpomíná, že se informace o vývoji trestní kauzy Piloti předkládá právě kvůli této jím otevřené debatě,“ sdělil Novinkám Chovanec.

Podle šéfa vnitra to byl právě Babiš, kdo při projednávání bodu ministerstva zdravotnictví k výběrovému řízení na leteckou záchrannou službu na vládě 8. února 2016 zapochyboval o kompetentnosti policie, a to v souvislosti s vyhotoveným znaleckým posudkem, který byl součástí šetření policie. Tuto připomínku ke znaleckému posudku už prý ministr financí uplatnil v meziresortním připomínkovém řízení.

Leteckou záchranku momentálně provozují soukromé společnosti Alfa Helicopter a DSA na osmi z celkových deseti stanovišť. V Praze a ve Středočeském kraji zajišťují leteckou záchranku policisté, v Plzni armáda. Babiš ve středu na vládě představil návrh, podle kterého by se během tří nebo čtyř let měl o vrtulníky začít starat stát. Do té doby by jak armáda, tak policie měla rozšířit své služby na další kraje, takže na soukromníky by zůstala menší část než dosud. [celá zpráva]

Sám Chovanec podle svých slov podporuje to, aby v maximální míře provozoval leteckou záchranku stát.

Výběr článků

Načítám