Hlavní obsah

Z vojenské tajné služby informace neunikly, tvrdí šéf sněmovní komise

Únik informací o případu pětice Čechů, kteří byli zadržováni v Libanonu, nemá podle šéfa sněmovní komise pro kontrolu zpravodajské služby Bohuslava Chalupy (ANO) souvislost s Vojenským zpravodajstvím. Chalupa to řekl po středečním jednání komise. Podrobnosti o případu vzhledem k neveřejnému charakteru probíraných informací nesdělil.

Foto: Policie ČR, Právo

Vojenský zpravodajec Martin Psík nebyl v Libanonu jako utajený agent.

Článek

Komise zasedala mimořádně v návaznosti na zvláštní schůzi, kterou vyvolala část opozice kvůli údajnému úniku informací z Bezpečnostní rady státu. Koalice odkazovala na to, že záležitost by měly probrat sněmovní komise a výbory.

„S únikem informací nemá Vojenské zpravodajství v podstatě nic společného. To je problém někde jinde,” řekl Chalupa.

Vojenské zpravodajství je podle něho akceschopné a plní své úkoly. Stále platí dřívější usnesení, podle kterého má tato tajná služba a její vedení důvěru členů komise, dodal.

Psík nebyl v Libanonu v utajení

Mezi Čechy, kteří byli v Libanonu zadržováni, figuroval příslušník armádní tajné služby Martin Psík. Chalupa nechtěl sdělit, zda byl do Libanonu vyslán, nebo ne, uvedl jen, že tam nebyl jako utajený agent.

Pětice Čechů podle informací některých médií padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka údajně svého pracovníka Alího Fajáda. Fajád byl držen v pankrácké věznici, o jeho vydání žádaly Spojené státy. Prostředník podle médií nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu Psíka, uváděla média.

Koordinace mezi rozvědkami někdy vázne

Chalupa tvrdí, že tajné služby spolu spolupracují, problém je podle něho spíš v koordinaci. Možná se kvůli tomu zpracují návrhy legislativních změn, jimiž by se zabývala Bezpečnostní rada státu. Měly by vyřešit to, že, jak uvedl předseda komise, "někdy někde" vázne přenos informací.

Ohledně úniku informací Chalupa zmínil zprávy z loňského léta, které naznačovaly, že Vojenské zpravodajství neřeší případ úplně nejlépe. Apeloval na média, aby zvažovala, zda je vhodné takové informace zveřejňovat. „Některé zasahují velice těžce do problematiky základních bezpečnostních věcí státu,” uvedl.

Související téma:

Politická debata se strhla kolem výroku ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který v médiích připustil, že podmínkou pro propuštění Čechů bylo, aby Česká republika nevydala Fajáda do USA. O tom, že Česko Fajáda do USA nevydá, rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám