Hlavní obsah

Potomek selského rodu z Chroustova má nárok na rehabilitaci za vysídlení

Nárok na soudní rehabilitaci za násilné vysídlení získal Václav Šedivý, který je potomkem selského rodu z Chroustova u Miletína na Jičínsku. Jeho rodina byla v roce 1953 v rámci tzv. rozkulačování venkova vystěhována z rodinného statku. V pondělí o tom pravomocně rozhodl Okresní soud v Jičíně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jičín. Ilustrační foto

Článek

"Z morální rehabilitace vyplývá nárok na odškodnění, ovšem to je otázka dalšího řízení," řekl advokát Šedivého Lubomír Müller. Podle něj jde o první případ, kdy soud v České republice poskytl morální satisfakci poškozenému, kterému bylo v době vysídlení teprve šest let. Podle Müllera bude odškodnění řešit ministerstvo spravedlnosti, zatím není jasné, v jaké výši a rozsahu by mohlo být.

Rodina Šedivých byla ze svého statku v Chroustově násilně vystěhována 15. května 1953 na základě rozhodnutí Komise pro úpravu poměrů rodin vesnických boháčů, kterou tvořili čtyři lidé, například tehdejší předseda Okresního národního výboru v Hořicích či okresní prokurátor. Šedivý při pondělním jednání soudu podrobně popsal šikanu i drsné podmínky, kterým byla rodina vystavena v době vysídlení.

Z komise žije už jen jeden člen

"Soudce Aleš Výmola návrhu vyhověl a uvedl, že omezením osobní svobody je třeba rozumět nejen uvěznění, ale i jiné formy, například protiprávní umístění do psychiatrické léčebny či násilné vysídlení z domova jako v případě Václava Šedivého," uvedl Müller.

Posledním žijícím členem komise je tehdejší vedoucí tajemník Okresního výboru KSČ v Jičíně, proti kterému bylo v této souvislosti zahájeno trestní stíhání pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby. Trestní stíhání je však přerušené kvůli jeho duševní poruše.

Reklama

Výběr článků

Načítám