Hlavní obsah

Šabatová se obrací na ÚS kvůli minimální mzdě pro handicapované

Novinky, jas
Aktualizováno

Ombudsmanka Anna Šabatová se obrátí na Ústavní soud s návrhem na zrušení části nařízení vlády o minimální mzdě. Podle veřejné ochránkyně práv je diskriminační vůči lidem s handicapem, kteří za stejnou práci dostávají nižší mzdu. Zatímco pro zdravé zaměstnance je minimální mzda stanovena na 9900 korun, invalidé mají nárok pouze na 9300 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Podle Šabatové je nařízení vlády, které stanovuje nižší minimální mzdu plošně pro zaměstnance pobírající invalidní důchod, diskriminací.

„Pokud dva lidé dělají stejnou práci, není možné, aby jeden z nich dostával nižší odměnu jen proto, že je zdravotně postižený a pobírá invalidní důchod. Takové rozlišování je porušením zákoníku práce i antidiskriminačního zákona,” uvedla ombudsmanka.

„Ustanovení o nižší minimální mzdě považuji za protiústavní v takové míře, že zasahuje do lidské důstojnosti osob se zdravotním postižením, protože naznačuje, že jsou zaměstnanci ‚nižší kategorie‘,” vysvětlila Šabatová, která na problém upozorňovala ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) i premiéra.

Invalidní důchod neslouží k dorovnání 

S argumentem MPSV, že nařízení má zlepšit zaměstnanost invalidů, Šabatová nesouhlasí. Podle ní jen nařízení zneužívá invalidní důchody k dorovnání nižší minimální mzdy, což je špatně.

Ombudsmanka se rozhodla obrátit na Ústavní soud na základě podnětů lidí, kteří vykonávají stejnou práci jako jejich zdraví kolegové, ale jejich mzda je nižší.

„Typicky jde o zaměstnance bezpečnostních agentur nebo administrativní pracovníky,” dodala Šabatová pro dokreslení.

Anketa

Měli by mít lidé s handicapem nárok na stejnou minimální mzdu jako lidé bez něj?
Ano
86,5 %
Ne
13,5 %
Celkem hlasovalo 1602 čtenářů.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Reklama

Výběr článků

Načítám