Hlavní obsah

Česko dojednalo s Argentinou smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání

Ministerstvo spravedlnosti dojednalo s Argentinou dvoustrannou smlouvu o vzájemném vydávání obviněných lidí k trestnímu stíhání či odsouzených k výkonu trestu. Informovalo o tom v pondělní tiskové zprávě. Úřad předpokládá, že podpis smlouvy se uskuteční do konce letošního roku, a to v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mezi Českou republikou a Argentinou doposud neexistuje mezinárodní smluvní základ, který by umožňoval vzájemně si vydávat osoby k trestnímu stíhání či k výkonu trestu odnětí svobody," připomnělo ministerstvo.

O dohodě vyjednávala česká a argentinská delegace nejprve loni v srpnu v Praze, následně pak tento měsíc v Buenos Aires. V české metropoli se obě strany shodly na závazku vydávat si pachatele extradičních trestných činů a vyjasnily si definici extradičního trestného činu, důvody pro odmítnutí vydání a formu a obsah žádosti o vydání.

V Argentině pak expertní delegace sjednaly zbývající články smlouvy, které mimo jiné zakotvují postup při uvalení předběžné vazby, odložení vydání, otázky předání věcí zajištěných u vydávané osoby či hrazení nákladů spojených s vydáním.

Obě strany se podle ministerstva dohodly, že ihned zahájí schvalovací procesy na vnitrostátní úrovni, aby smlouva mohla být podepsána a ratifikována co nejdříve.

Pokud mezi dvěma státy neexistuje smlouva o vydávání, lze postupovat na základě takzvané vzájemnosti - tedy ujištění o tom, že v obdobných případech bude druhá strana postupovat stejně. Argentina takto například v listopadu 2014 vydala do ČR českolipského podnikatele odsouzeného za podvod při mezinárodní přepravě zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám