Hlavní obsah

Zima v Česku: 22. února 18,3 stupně

• Aktualizováno

Velmi teplé počasí přepisovalo v pondělí historické rekordy. V Lednici a Dyjákovicích na Znojemsku meteorologové naměřili 18,3 stupně Celsia. V Českých Budějovicích pak zaznamenali 17 stupňů. Teplotní rekordy padly na polovině stanic měřících 30 a více let. Už v noci se ale podle předpovědí ochladí až k nule.

Foto: Profimedia.cz

Lednicko-Valtický areál, Státní zámek Lednice.

Článek

"Teploty dnes opět nepřipomínaly zimu. Odpolední maxima se pohybovala nejčastěji mezi 12 až 16 stupni," sdělili meteorologové.

"Chladněji bylo jen na západě a severu Čech, nejčastěji kolem deseti stupňů. Naopak na jižní Moravě vystoupily teploty na mnoha místech i nad 17 stupňů," doplnili.

Nejvýše se dostala rtuť v Česku na stanicích v Lednici na Břeclavsku a Dyjákovicích na Znojemsku, shodně 18,3 stupně. V Lednici pondělní hodnota překonala o téměř čtyři stupně rekord z roku 1966.

Nad 18 stupňů vystoupaly teploty také na dalších jihomoravských stanicích v Brodě nad Dyjí, Strážnici a Pohořelicích. Celkem padly rekordy pro 22. únor na 67 ze 141 stanic měřících 30 let a déle.

V Budějovicích 17 stupňů

Výjimečně teplo bylo také v Českých Budějovicích. V pondělí tam padl víc než 80 let starý teplotní rekord, když tam meteorologové naměřili 17 stupňů. Dosavadní maximum z roku 1935 mělo hodnotu 14,2 stupně. Rekordní teploty zaznamenali meteorologové i na dalších 11 stanicích v Jihočeském kraji.

Dnes padly maximální teploty také v Husinci, kde bylo 16,5 stupně, zatím tu platil rekord 14,1 stupně z roku 1943. V Třeboni bylo naměřeno 16,1 stupně, původní maximální teplota platila od roku 2008, informovala Lenka Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Českých Budějovicích.

Již v neděli byly podle meteorologů teploty o více než devět stupňů nad dlouhodobým průměrem z let 1981 až 2010. V pondělí budou odchylky patrně ještě vyšší.

V úterý se podle meteorologů výrazně ochladí. "Bude zataženo s deštěm, který postupně přejde do sněžení. Ve středu a čtvrtek bude proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami," uvedla Plášilová.

Teploty se po všechny tři dny budou pohybovat kolem tří stupňů nad nulou, v noci budou klesat pod minus tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám