Hlavní obsah

Stropnický: S Ruskem je to poker. Česko by mohlo poslat na východ sto vojáků

Právo, kab

Česká republika by mohla vyslat asi stovku vojáků do sil NATO, které mají posílit vojenskou přítomnost aliance na jejím východním křídle. V neděli to v Otázkách Václava Moravce v ČT řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). NATO kvůli ruské politice vůči Ukrajině vyšle do východních států 5000 vojáků. Podle Stropnického spolu aliance a Rusko hrají psychologickou hru.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Požadavek Polska a východních aliančních partnerů na posílení aliance je legitimní,“ uvedl v OVM předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Aliance pošle do těchto zemí vojsko velikosti asi jedné brigády.

„To je přibližně asi pět tisíc vojáků na celém území Polska, Pobaltí, Rumunska, Bulharska,“ dodal generál Pavel.

Krok podpořil i Stropnický. „Já bych nezpochybňoval ani vteřinu volání pobaltských zemí nebo Polska. Částečně se toho budou naše ozbrojené složky účastnit,“ uvedl v ČT.

Ministr obrany nevyloučil, že by mezi pěti tisícovkami vojáků na východním křídle NATO mohla být zhruba stovka příslušníků české armády.

Cílem NATO ale podle ministra není vyvolat s Ruskem konflikt. „Je to věc psychologie, je to poker. Ale já jsem přesvědčen, že ani Ruská federace si nepřeje nějaký konflikt,“ myslí si Stropnický.

Vojsko nebude hrozba

Jeho slova potvrdil i Pavel. „Já musím říct především, že přítomnost vojsk na východě aliance nemá za cíl Rusko vojensky ohrozit. Ta skladba malých jednotek není pro Rusko žádnou hrozbou. Má za cíl demonstrovat jednotu aliančních partnerů. My se snažíme přítomnost zajistit jako maximálně mnohonárodní, ne založenou na těžkých zbraních,“ vysvětlil.

NATO se již dříve v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodlo posílit obranu svého východního křídla vytvořením nové síly velmi rychlé reakce o 5000 mužích, jakož i šesti velitelství v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku a Rumunsku.

Ty mají posloužit právě k rozvinutí sil rychlého nasazení, plánování společné obrany a koordinaci cvičení.

Pokud přípravy nic nezdrží, měli by být podle Stropnického vojáci vysláni do mise v letošním druhém pololetí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náčelník generálního štábu Petr Pavel

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se domnívá, že Česká republika by měla ve vztahu k Rusku postupovat s EU a NATO jednotně.

„Opravdu v některých situacích je zapotřebí se stavět jasně, černo-bíle, i trochu silově. To je jedna ze situací, kdy politika lavírování vůči Rusku by přinesla více škody, než užitku,“ uvedl v OVM.

„Bylo mi líto, že Obamova administrativa odpískala ten radar. A skoro bych byl rád, kdyby se Česká republika přihlásila k nějakému angažmá v této oblasti,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám