Hlavní obsah

Soud nesehnal tlumočníka, kauza dětí Evy Michalákové je odložena

Praha
Aktualizováno

Soud v kauze rodiny Michalákových byl odložen. V sobotu to v tiskové zprávě uvedl zástupce petičního výboru na podporu rodiny Michalákových Jakub Cyrani. Soudu se údajně nepodařilo sehnat tlumočníky. Nový termín nebyl stanoven.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Norský soud měl od 23. do 26. února projednat odvolání Evy Michalákové proti rozhodnutí krajské komise Barnevernetu, která před půl rokem zamítla žádost o vrácení dětí do její péče.

„Toto není exces, ale skutečná tvář norské justice. Soudce, který má soudu předsedat, začal shánět tlumočníky až tento týden, ačkoli termín jednání nařídil už v prosinci,“ reagoval právní zástupce Michalákových Pavel Hasenkopf. K němu se připojila i poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). „Je to bezohledný krok, který dál drží rodinu v šachu a vzdaluje ji od dětí. A projev zvůle, s níž norské rodinné soudy rozhodují o životech lidí,“ uvedla poslankyně.

Dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida odebrala norská sociální služba rodičům Michalákovým v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo, soud přesto nechal děti u pěstounů. Michaláková předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, norské úřady loni na podzim rozhodly o zbavení jejích rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Otci rodičovská práva ponechaly. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Zapojila se i vláda

Do soudního řízení ve věci odebraných sourozenců Michalákových se zapojila se souhlasem vlády i Česká republika. Soudu, který měl příští týden jednat o odvolání Michalákové, poslala písemné vyjádření. Zastánci matky žádali, aby se ČR zapojila do řízení jako vedlejší účastník a její zmocněnec přímo vystoupil v soudní síni.

Pokud by Michaláková s nynějším odvoláním neuspěla, může se obrátit na další norské soudní instance. Po skončení všech těchto řízení pak může jít k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Členové české vlády už dříve uvedli, že by ji tam Česká republika podpořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám