Hlavní obsah

Ve Smilovicích čekala na irácké uprchlíky teplá postel

Právo, Pavel Karban
Smilovice

Zhruba 30 hodin trvala cesta devíti uprchlíků z Iráku do Smilovic na Třinecku. Našli tam spolu s další pěticí krajanů azyl ve středisku Karmel patřící Slezské diakonii. Do Karmelu přijeli zhruba půl hodiny po páteční půlnoci unavení, ale šťastní.

Příjezd iráckých uprchlíků do SmilovicVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Přijelo 14 lidí, z toho pětičlenná skupina, která je v České republice delší dobu, jedná se o rodinu s dvěma malými dětmi a babičkou. Ta byla dosud v Okrouhlíku u Jihlavy, a devět uprchlíků přiletělo v pátek odpoledne z Iráku v rámci 40členné skupiny. Mezi nimi jsou dvě děti a dospělé osoby,“ popsal uprchlíky ubytované ve Smilovicích mluvčí Slezské diakonie Zdeněk Kašpárek.

Všech 14 uprchlíků jsou křesťané z Iráku, kteří uprchli z Mosulu obsazeného Islámským státem. Před odletem do Česka pobývali v uprchlickém táboře v Libanonu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Všech 14 uprchlíků jsou křesťané z Iráku, kteří uprchli z Mosulu obsazeného Islámským státem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zhruba po dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další čtyři měsíce.

V sobotu by měli uprchlíci hlavně odpočívat. „Na pět hodin je naplánována večeře, které se zúčastní Iráčané a zástupci organizací, které se na projektu podílejí,“ sdělil mluvčí Slezské diakonie.

Čeština už od pondělí

V neděli ráno se uskuteční přímo v Karmelu bohoslužba. Na ni by se měli uprchlíci poprvé setkat s obyvateli Smilovic.

„V pondělí budou na programu základní administrativní úkony, zdravotní prohlídky a od úterý už by vše mělo běžet v naplánovaném režimu. Dopoledne pravidelná setkání s vyučováním českého jazyka, odpoledne samostudium, duchovní chvilky nebo hraní společenských her,“ popsal mluvčí Slezské diakonie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Před odletem do Česka iráčtí uprchlíci pobývali v táboře v Libanonu.

Zhruba po dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další čtyři měsíce. Během té doby by měli získat azyl. Po zhruba půl roce by se mohli přestěhovat kamkoliv v Česku.

Až tři desítky uprchlíků

Ve středisku Karmel by mělo být ubytováno až 30 iráckých uprchlíků. „Kdy dorazí zbytek, nevíme. Je to věc vyjednávání přímo v Iráku. A také záleží na tom, jakým způsobem se stabilizuje situace přímo tady ve Smilovicích, protože tady vznikla jakási opozice ze strany některých obyvatel. [celá zpráva]

Ale věřím, že jak se seznámí s našimi přáteli z Iráku, tak zjistí, že nehrozí žádné nebezpečí. Pak se vytvoří prostor přivést sem dalších zhruba 15 lidí,“ nastínil Kašpárek.

Foto: karb, Právo

Už od pondělí se iráčtí uprchlíci začnou ve Smilovicích učit česky.

Projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 díky prostředkům soukromých podporovatelů z řad jednotlivců i různých církví z Česka a s podporou britského charitativního Barnabas fondu.

Nadační fond uhradí v prvním roce náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení se s českou kulturou a společnosti. Na to fond má vyčleněno zhruba 15 miliónů korun.

„Vybraní lidé zažili přímou zkušenost s krutostí takzvaného Islámského státu a řadě z nich bojovníci zavraždili příbuzné či přátele. Proto mají jedinou touhu. Opět žít normální život a v bezpečí vychovávat své děti,“ přiblížil okolnosti příletu ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant.

Reklama

Výběr článků

Načítám