Hlavní obsah

Dostavba Nové Palmovky je stále v nedohlednu

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Víceúčelové centrum Nová Palmovka mělo být dostavěno už letos. Ve skutečnosti stojí pouze hrubá stavba, která je spojená se soudními spory. Místo toho, aby si občané Prahy 8 mohli vyřizovat své záležitosti na jednom místě, což byl původní důvod pro výstavby objektu, budou se možná i několik měsíců dívat pouze na rozestavěnou budovu.

Dostavba Nové Palmovky je stále v nedohlednuVideo: Novinky

 
Článek

Centrum Nová Palmovka má být administrativně obchodní budova, kde administrativní část má sloužit jako sídlo úřadu MČ Praha 8 a obchodní část má být pronajata. Stavba měla být dokončena v dubnu letošního roku. To se ale určitě nestane. „Stavba je pozastavena z důvodu právního auditu, který konstatoval, že jsou zde zásadní pochybnosti o vlastnictví budovy a pozemku pod ní. Z toho vyplývají pochybnosti o platnosti smlouvy a o výstavbě jako takové,“ popsal Novinkám tiskový mluvčí Centra Palmovka František Králík.

Aby se mohlo pozastavení stavby odblokovat, byla podána určovací žaloba k vlastnictví. Rozhodne se tak, zda je majitelem městská část Praha 8, nebo hlavní město Praha. „Byla ale možnost, aby se stavělo dál. Od května do července 2015 probíhala smírčí jednání mezi Centrem Palmovka a Metrostavem Alfa proto, aby se vyjasnily všechny transakční dokumenty. Na tyto požadavky Metrostav Alfa nepřistoupil a smírčí jednání bylo bez výsledku,“ řekl František Králík.

K situaci se pro Novinky vyjádřil také generální ředitel Metrostavu Development Jiří Procházka. „Objednatel - akciová společnost Centrum Palmovka - zpochybnil smlouvu a přestal nám proplácet faktury za provedené práce. V průběhu smírčího řízení jsme se nebyli schopni dohodnout na platnosti smlouvy. Platnost smlouvy šla tedy k rozhodčímu soudu. Mrzí nás, že je stavba rozestavěna a jsme ochotni po rozhodnutí soudu pokračovat v pracích,“ dodal Jiří Procházka.

Celková cena stavby je vyčíslena přes jednu miliardu korun. Kdy tento objekt bude sloužit původnímu účelu, jasné ale není.

Reklama

Výběr článků

Načítám