Hlavní obsah

Sociální témata má převzít ANO? Nápad Hradu ČSSD naštval

Právo, kab
Aktualizováno

Kritiku prezidenta Miloše Zemana – především za postoj k migrační krizi – z ČSSD dosud odnášel jen premiér Bohuslav Sobotka. Nyní však Hrad ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka poslal další vzkaz: sociální demokracie prý opustila levicová sociální témata, chopit se jich má hnutí ANO. Taková slova rozzlobila i oranžové hejtmany, kteří mají právě často sociální problematiku na starosti. Není to prý pravda a Zeman by si měl Ovčáčka zkrotit.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Tradiční levicová témata, jako startovací byty nebo pomoc rodinám s dětmi, se dostávají mimo zájem ČSSD. Mohou se jich chopit jiné strany,“ citoval Ovčáček ze svého videorozhovoru se čtenáři serveru iDnes na Facebooku. A ihned naznačil, která strana by to mohla být. Hnutí ANO nazval „catch-all party“. „Jsou tam různé názory, aniž by to vyvolávalo nějaké pnutí,“ pochválil.

Na otázku Práva, zda jeho názor sdílí i prezident, Ovčáček odpověděl: „Ve svém vyjádření jsem navázal na výroky pana prezidenta a rozvinul je v daných intencích. Na svých slovech samozřejmě trvám, jejich obsah je takřka každodenně prokazován praxí. Připomínám, že špičky ČSSD bezdůvodně obviňují pana prezidenta z toho, že opustil levicové pozice. Nesmyslnost těchto tvrzení dokazují slova jediného výrazného středoevropského levicového politika Roberta Fica, který označil Miloše Zemana za svého politického učitele.”

Rozzlobení šéfové krajů

Výtka směrem k levicovosti ČSSD však rozzlobila její hejtmany, jejichž práci Zeman v minulosti chválil. „V Pardubickém kraji chceme startovací byty i sociální bydlení. Snažíme se změnit účel původního objektu v Králíkách z azylového centra na startovací bydlení. Chceme Králicko pro mladé rodiny. Na kraji přitom není ani jeden politik z ANO,“ řekl Právu hejtman Martin Netolický, který jinak s hlavou státu pěstuje dobré vztahy.

Vláda podle jeho názoru řeší sociální témata jen díky ČSSD, která je začlenila do programového prohlášení. „Beru názor občana Ovčáčka na vědomí. Ale občan Ovčáček je úředník na Hradě, není ani politickým komentátorem nebo analytikem. Myslím si, že se mýlí,“ dodal.

Sám by prý takové chování úředníka netoleroval. „Pokud by můj tiskový mluvčí takto komentoval krajskou politiku v mém kraji, tak by si hledal jinou práci. Tiskový mluvčí má jinou úlohu, má ke mně chodit konzultovat, dávat citace, o kterých se spolu bavíme,“ dodal Netolický.

Neznalost, nebo úmysl?

Ovčáčkova slova odmítl i jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Starostové, hejtmani i ministři za soc. dem. se tématům rodinné politiky i bydlení dlouhodobě a intenzivně věnují,“ napsal Právu Hašek.

Se slovy hradního mluvčího nesouhlasil ani jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Nehodlám komentovat jeho rozhovor. Mýlí se. ČSSD je levicová strana a nemám pocit, že bychom jakkoliv opouštěli levicovost naší strany,“ řekl Právu.

„Jiří Ovčáček v tomto nemá pravdu. Je věcí pana prezidenta, jak se k tomu postaví. Mě mrzí, že se to dostalo do této situace, že se Strakova akademie a Hrad nejsou schopny přátelsky bavit,“ řekl Právu kandidát na ústeckého hejtmana za ČSSD Jaroslav Foldyna.

ČSSD by měla sociální témata více akcentovat, nicméně není prý pravda, že by se jim věnovat přestala. „Řešíme náhradní výživné a jediný, kdo to brzdí, je Andrej Babiš. Takže v tomto mě pan Jiří Ovčáček rozesmál. Že by se sociálním tématům věnovala strana řízená oligarchou, to si nemyslím,“ dodal Foldyna.

Účelové spojení

Kritice Hradu nerozumí ani poslanec Jan Chvojka. „Jde buď o neznalost, nebo o úmyslnou lež, která má ČSSD poškodit,“ řekl Právu.

„Pokud se člověk podívá do předvolebních programů stran a na to, jaké zákony se schvalují ve Sněmovně, tak velmi zřetelně vidí, že se ČSSD podařilo prosadit výraznou část toho, co slibovala, včetně sociálních témat,“ dodal.

Uvnitř sociální demokracie se mluví o tom, že se prezident před krajskými volbami  spojil s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) s cílem poškodit sociální demokracii v očích voličů. Výměnou za podporu Babišova ANO ve volbách do Senátu, krajů i Sněmovny by měl Zeman získat podporu v dalších prezidentských volbách.

Výběr článků

Načítám