Hlavní obsah

Krnáčová v čele Prahy je podmínkou ANO

Právo, trj
Praha

Setrvání Adriany Krnáčové (ANO) na postu pražské primátorky je podmínkou ANO pro jednání o koalici. Po čtvrtečním ranním jednání s ČSSD a Trojkoalicí to řekl první místopředseda babišovců Jaroslav Faltýnek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Článek

„Adriana Krnáčová byla naším lídrem, byla zvolena primátorkou a my na tom trváme,“ uvedl Faltýnek. ANO podle něho stále usiluje o obnovu původní koalice s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL, STAN), k níž chce přibrat dalšího partnera  - ODS či TOP 09.

ANO s ČSSD a s ODS už probralo programové požadavky a o tom, kdo by byl primátorem, se strany nebavily. „Zatím jsme vůbec neřešili personální věci, osoby a obsazení, to zatím vůbec nebylo na stole,“ uvedl Faltýnek.

Ačkoli mluví o možném doplnění původní koalice nejen ODS, ale i pražskou TOP 09, žádná jednání o programu s TOP 09 nebyla. Zato lze prý už hovořit o programovém kompromisu ANO s ODS.

Nejasný postoj Trojkoalice

„Nyní je na kolezích z Trojkoalice, aby si velmi rychle ty věci nastudovali, a potkali bychom se znovu v pondělí, úterý v širším formátu. A řekli si, jestli toto je cesta pro Prahu, aby byla vytvořena stabilní koalice na ty necelé tři zbývající roky,“ uvedl Faltýnek.

Kompromis by patrně s ODS našla i pražská ČSSD. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) existují okamžiky, v nichž se strany protnou. „Našli jsme, jak by šlo řešit společné problémy. Například jak řešit v dopravním podniku úspory, jak pokračovat s metropolitním plánem, aby to bylo dle zákonných norem a nebyly to nějaké novotvary, které nejsou v zákoně,“ řekl Dolínek.

Související témata:

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaroslav Faltýnek

Foto: Milan Malíček, Právo

Adriana Krnáčová (ANO)

Vyjednavači Trojkoalice po čtvrteční schůzce s ANO a ČSSD mezi novináře nepřišli. Zvlášť u zelených rezonuje obava z toho, že by v koalici s ANO, ČSSD a ODS byli navíc a zbytek koalice by je mohl obcházet. Zelení navíc od října svého radního nemají, trojkoaličními radními jsou šéfové pražských STAN Jana Plamínková a KDU-ČSL Jan Wolf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám