Hlavní obsah

Obce v okolí Vrbětic mohou žádat o odškodnění za evakuace lidí

Obce v okolí muničních skladů ve Vrběticích mohou podávat žádosti o vyplácení plošných náhrad za evakuace obyvatel. Výzvu ve středu zveřejnilo ministerstvo vnitra, informoval Český rozhlas. Odškodnění v celkové výši šesti miliónů korun schválila vláda loni v prosinci. Každý zdejší občan by tak měl dostat zhruba 3000 korun. Žádosti musí obce doručit do 4. března.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ze skladů ve Vrběticích na Zlínsku odvážejí munici.

Článek

Nárok na dotaci mají obyvatelé Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové, kteří museli nuceně opustit domovy kvůli explozím v muničních skladech v říjnu a v prosinci 2014. Při celkem pěti evakuacích muselo svá bydliště opustit asi 2000 lidí z okolí.

Sanace areálu ve Vrběticích může trvat i několik let. Vláda ve středu rozhodla, že stát pozemky v muničním areálu ve Vrběticích odkoupí či smění. Areál podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zůstane bez munice a v budoucnosti má sloužit pro výcvik či testování dronů.

Na ostraze skladů se do začátku letošního února podílela armáda, nyní je střeží policie a Vojenské lesy a statky. Z vrbětického areálu odjelo 547 kamiónů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánocemi. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám