Hlavní obsah

Bezpečnostní rada státu jednala poprvé od aféry kvůli úniku informací

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní rada státu (BRS) se ve středu sešla poprvé od kauzy kolem úniků informací o unesených Češích v Libanonu a dvou ženách v Pákistánu. Zda se úniky zabývala, není ale jasné. Řešila například opatření ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Premiér zdůraznil, že středeční zasedání je pravidelné. „Budeme se zabývat například opatřeními ke zvýšení bezpečnosti na mezinárodních letištích v České republice, budeme se zabývat také zhodnocením možnosti trestního postihu činnosti zahraničních bojovníků v České republice,“ nastínil před jednáním Sobotka. Česko podle něj musí být schopno reagovat na možná rizika.

BRS se také zabývala analýzou hrozeb pro ČR, kterou připravilo ministerstvo vnitra. Zda řešila úniky informací, úřad vlády nesdělil. „Nebyl jsem tam po celou dobu jednání, takže nevím,” odpověděl na otázku vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Premiér Sobotka už dříve oznámil, že únik informací prověřují tajné služby. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

Celá aféra vznikla, když se do médií dostaly informace, že ČR za dvě Češky unesené v Pákistánu zaplatila zhruba 145 miliónů korun. Další z informací byla, že pětice Čechů unesených v Libanonu byla vyměněna za propuštění Libanonce Alího Fajáda, jehož vydání z Česka požadovaly USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám