Hlavní obsah

On? Zpráva o prezidentově milosti lidi v Pacově šokovala

Právo, Jana Pechová
Pacov

Zpráva o tom, kdo dostal zatím jedinou milost udělenou prezidentem, se Pacovem ihned šířila jako lavina. P. M. totiž zná v malém městě na pomezí Vysočiny a jižních Čech kdekdo a ne právě v dobrém. „Myslím, že pan prezident nedělá, co říká,“ uvedl v úterý po chvíli váhání, co odpovědět, jeden z poškozených.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana se u pacovských obyvatel nesetkalo s pochopením.

Článek

„On?“ nevěřícně kroutí hlavou starší paní v ulici plné rodinných domků na okraji Pacova. Potkali jsme se v úterý před menším úpravným domkem, kde člověk, který dostal první prezidentskou milost od Miloše Zemana, vyrůstal. Dnes je k trvalému pobytu přihlášen na pacovské radnici.

Za jeho podnikáním zůstaly miliónové dluhy. Ať už za zálohy, které vybíral a dílo neodvedl, či za odebraný materiál, který nezaplatil, případně za zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců. „Ano, viděla jsem ho tu. Jeho maminku v pondělí odvezli do nemocnice, je na tom špatně. Ale že by tu on bydlel, to ne,“ odmítá se o jeho bydlišti seniorka bavit. Po chvíli se ale rozhovoří.

Měl problémy s dluhy

„Měl problémy. Sama jsem tu viděla, jak k domu přijel pán a křičel na něj kvůli dluhům. Však si myslím, že se ta aféra na jeho mamince podepsala,“ říká.

Záruka anonymity rozváže jazyk i další ze sousedek. „Začal podnikat doma, jako truhlář. Pak to přestěhoval kamsi do města. Kdy odsud odešel úplně, už si nepamatuju, je to nějaký rok. Ti, co jim dlužil, sem jezdili. A od té doby, co to vypuklo, se paní uzavřela do sebe, nic dalšího v ulici nevíme. Ale že by byl nemocný, na to nevypadá, i když je fakt, že to na člověku být vidět nemusí,“ zamyslela se žena.

Při poslední návštěvě prý přijel za maminkou v jakémsi drahém cizím autě. „Ale to víte, jak to bývá. Určitě to nemá psané na sebe,“ usoudila. Jeden ze sousedů prý viděl P. M., jak u maminky na dvoře před nástupem trestu ve věznici řeže na sluníčku na cirkulárce dřevo. „Dělal to tři dny, to by určitě člověk s tak vážnou nemocí nemohl,“ podotkl rozhořčeně.

Poškozený: Domku jsme se nedočkali

V centru Pacova přidá další dílek pomyslné skládačky asi 35letý muž. „O něm mi vůbec nepovídejte. To víte, že ho znám. A raději bych ho neznal,“ hořce se usmál jeden z těch, kteří svoje peníze už nejspíš nikdy neuvidí.

Konkrétní zkušenost popsal Právu jeden z poškozených L. K. „Nalítli jsme mu, když nám jako truhlář provádějící dřevostavby slíbil postavit domeček. Známý, Pacovák, tak dostal dohodnuté peníze na ruku. Ale domku jsme se nedočkali,“ popsal zkušenost, kterou rodina rozdýchává dodnes.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Soudy poté nařídily P. M., aby poškozené rodině vrátil bezmála půldruhého miliónu korun. „Jeho maminka nám něco poskytla, ale nebyla to ani půlka,“ doplnil ­poškozený muž. Jak dodal, informace o milosti spustila mezi obdobně poškozenými lavinu telefonátů. Dlužné peníze považuje většina věřitelů za definitivně odepsané. Pochopení pro pohnutku hlavy státu udělit podvodníkovi milost nemá nikdo z nich.

Reklama

Související články

Zeman udělil první milost

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil svou první milost. Člověk, který ji dostal, je dlouhodobě nemocný a nespáchal nic zásadního. Zeman to oznámil...

Výběr článků

Načítám