Hlavní obsah

Zrušit parkoviště na Malostranském náměstí? A kde budeme parkovat? ptají se poslanci

– Praha
Novinky, zpe

Už nějakou dobu se mluví o zrušení letitého parkoviště v horní části pražského Malostranského náměstí. Parkoviště v historické části Prahy je však v blízkosti Poslanecké sněmovny. Některým zákonodárcům proto vadí, že by neměli kde nechávat své vozy.

ANKETA: Malostranské náměstí bez parkoviště?Video: Novinky

 
Článek

Sám předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) není vyloženě proti plánu vyhnat z Malostranského náměstí auta. „Nejsem zásadně proti za předpokladu, že bychom ve spolupráci s Prahou nalezli pro Sněmovnu jiná parkovací místa v okolí,“ napsal v úterý Novinkám.

Podobně to vidí i místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Chápu touhu občanů Prahy 1. Je to otázka technického řešení. Sněmovna musí mít nějak zařízené parkování, je tu tisíc lidí,“ podotkl Gazdík.

Váňa: Kdo by seděl na vydlážděné ploše?

Proti návrhu zrušit parkoviště se však staví například Hamáčkův stranický kolega a člen komise pro práci Kanceláře Sněmovny Roman Váňa (ČSSD), jak upozornil server Aktualne.cz.

„Parlament ta parkovací místa potřebuje. Ta auta se někam dát musí. Je to rezervováno jenom v době, kdy jedná Sněmovna. Každý měsíc tam parkují tisíce návštěvníků. Mám pocit, že nikdo neřeší, kde budou parkovat,“ postěžoval si Novinkám.

Dodal, že předložený návrh na náměstí bez parkoviště se mu navíc nelíbí. „To už je to parkoviště skoro hezčí, než jak to vymysleli,“ podotkl. Zpochybnil také smysluplnost plánu. „Je to volná vydlážděná plocha - kdo by tam seděl?“ ptal se poslanec.

Do Váni se za jeho slova pustila mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques. „Parkoviště bude zrušeno, ale jedno parkovací místo - pro pana poslance Váňu - bude zachováno, a to podél chodníku v místě dnešního stánku s buřty, odkud je to do Poslanecké sněmovny nejblíže,“ rýpla si s nadsázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám