Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal zraněné: Soudy nemohou odškodňovat podle vládních tabulek

• Aktualizováno
Právo, pko

Přestože nový občanský zákoník stanovil, že soudy nemají být omezeny v přiznávání spravedlivých a dostatečných náhrad při stanovení odškodného, vláda pro posuzování odškodného za pracovní úrazy stanovila systém bodového hodnocení, kterým by se měly soudy řídit. Tento postup v úterý zkritizoval Ústavní soud (ÚS), který řešil případ ženy, jež se soudila s řetězcem Kaufland o odškodné za pracovní úraz.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

„Soudce prostě není úředník, aby vyplňoval tabulky. To se týká jak výživného, tak odškodňování újmy na zdraví. Úvahy soudu se musí odvíjet od něčeho úplně jiného,“ prohlásil soudce zpravodaj Jaromír Jirsa s tím, že justice musí ke každému případu přistupovat individuálně a zohlednit míru omezení, kterou úraz konkrétnímu člověku způsobil.

Pro oblast pracovních úrazů vláda loni vydala nařízení, jež upravuje odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění. Určuje hodnotu jednoho bodu a přiřazuje ke konkrétním úrazům příslušný počet bodů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takovýto postup se z pohledu ÚS jeví jako problematický, protože jednak nerespektuje systém stanovení náhrady podle metodiky Nejvyššího soudu a také opomíjí, že rozhodovací činnost soudů při stanovení konkrétních částek je třeba oprostit od vlivu moci výkonné, která není oprávněna limitovat soudy,“ upozornil Jirsa.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Soudci se při projednávání zastali ženy, která při práci v supermarketu utrpěla vážné zranění zad. Řetězec jí vyplatil 100 tisíc korun, u soudu pak požadovala dalších 400 tisíc. Krajský soud v Praze ji nakonec přiřkl pouze 170 tisíc, aniž ale vysvětlil, jak došel k této částce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám