Hlavní obsah

Má informace, nebo je to jen košatá mluva? Kalouska udivila Zemanova slova o migraci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v úterý podivil slovům prezidenta Miloše Zemana o migraci. Ten v rozhovoru pro slovenskou televizi TA3 prohlásil, že příští rok se migrační vlna převalí i přes ČR a Slovensko a že ekonomičtí migranti by měli být deportováni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Tím, zda se převalí nebo nepřevalí vlna a zda máme používat takové termíny, si nejsem jistý. Zajímalo by mě, zda má pan prezident nějaké zpravodajské informace, které ho k takovým výrokům opravňují, nebo zda je to jenom jeho způsob košaté mluvy,“ komentoval Kalousek.

Podotkl, že ze zkušenosti ví, že Zeman, byť má právo na zpravodajské informace, tak na ně nehledí a patří k politikům, kteří se snaží zbytečně strašit. „Panu prezidentovi jsem náchylný nevěřit, protože už se dopustil mnoha výroků, které nejsou pravdivé nebo ověřené,“ řekl Kalousek Novinkám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf topky zopakoval, že bychom měli důsledně vracet ekonomické uprchlíky a nelegální imigranty. Dodal, že právo na azyl mají ti uprchlíci, kteří jsou ve své zemi ohroženi buď na životě, nebo na svobodě.

Vláda, policie a armáda se i letos postarají o to, aby naši občané byli v maximálním bezpečí
Bohuslav Sobotka, předseda vlády

Na prezidentova slova reagoval i předseda ODS Petr Fiala. Kudy půjde migrační vlna, je podle něj těžké odhadovat. „Česká republika by však měla být připravena na všechny varianty, což současná vláda bohužel nedělá,“ kritizoval Fiala.

Dokud Evropská unie neřekne, že už nikoho dalšího přijímat nebude, a nezačne daleko intenzivněji migranty vracet zpět, nápor se podle něj nezpomalí. „ČR musí být také připravena chránit svoje území a svou bezpečnost, pokud evropská řešení nebudou účinná,“ dodal šéf ODS.

Obavy odvrací premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vláda, policie a armáda se i letos postarají o to, aby naši občané byli v maximálním bezpečí, stejně jako se nám to podařilo v roce 2015,“ napsal Novinkám.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Že je vláda připravena, tvrdí i šéf lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek: „Nejsem prognostik, vláda je připravená na všechny varianty. Nelegální ekonomické migranty je třeba nepřijímat a vracet, to tvrdí KDU-ČSL již téměř rok,” řekl Novinkám.

Výběr článků

Načítám