Hlavní obsah

České gripeny budou znovu hlídkovat nad Islandem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda se letos v říjnu znovu zapojí do ochrany vzdušného prostoru Islandu. Čeští piloti s letouny JAS-39 Gripen hlídkovali nad ostrovním státem již loni a předloni.

Foto: Petr Horník, Právo

Letoun JAS-39 Gripen

Článek

„V září se plánuje přelet předsunuté skupiny spolu s první částí úkolového uskupení na Island. Následovat bude přelet letounů JAS-39 Gripen a zbylé části úkolového uskupení tak, aby koncem září či začátkem měsíce října byly realizovány první certifikační lety a následovalo zaujetí ostré hotovosti na ostrovním státě, která bude trvat minimálně 21 dní," uvedl Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu české armády.

Přesné termíny odletů a přeletů nejsou podle něj zatím stanoveny, protože nasazení na Islandu je ve fázi plánování a příprav. Podle informací ČTK se počítá s nasazením do 75 vojáků a pěti strojů, tedy podobně jako při poslední islandské misi.

Místo Kanady

Česká armáda má ze Švédska od výrobce Saab pronajato 14 gripenů. Do zahraničí byly vyslány již čtyřikrát, vždy hlídaly vzdušný prostor členských států NATO. V letech 2009 a 2012 hlídkovaly nad pobaltskými státy, v letech 2014 a 2015 byly vyslány na Island.

Loňská srpnová mise nebyla dlouhodobě plánována, čeští piloti na ostrově nahradili kanadské kolegy. Kanada tak mohla své stroje vyslat do boje proti takzvanému Islámskému státu. Island je sice zakládajícím členem NATO, nemá ale vlastní armádu. Nad jeho vzdušným prostorem tak hlídkují jeho spojenci. Nestřeží pouze samotný ostrov, ale asi 200 kilometrů široký pás kolem něj.

Reklama

Související články

Gripeny znovu zamířily na Island

Pětice gripenů ve čtvrtek odletěla z čáslavské základny na Island chránit vzdušný prostor ostrovní republiky. Stroje měly odletět již ve středu, ale kvůli...

Výběr článků

Načítám