Hlavní obsah

Kauza Fajád štěpí koalici: Bělobrádek vyzývá Stropnického k rezignaci

Právo, Novinky, ČTK, dad, nig, zpe
Aktualizováno

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek tvrdí, že ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by měl zvážit setrvání ve funkci. Důvodem je podle něj komentování případu pětice Čechů, kteří byli uneseni v Libanonu. Podle Bělobrádkova vyjádření pro Český rozhlas je takovéto vyjádření nepřijatelné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„Měl by zvážit, zda skutečně zůstat ve funkci ministra,“ uvedl Bělobrádek.

Vicepremiér má za to, že celou záležitost by měli zvážit i Stropnického stranický šéf Andrej Babiš a rovněž premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bělobrádek dodal, že odvolání Stropnického je pouze jednou z možností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Samozřejmě že těch možností je více, včetně rezignace a návrhu na odvolání, a to mají v rukou tito pánové," řekl Bělobrádek.

Ministr obrany, který je ve čtvrtek na jednání NATO v Bruselu, nechtěl na slova vicepremiéra komentovat.

Věci, které se nekomentují

Stropnický v případu propuštění pětice mužů potvrdil, že jejich návrat do České republiky je provázán s nevydáním Libanonce Alího Fajáda do USA.

„Pět lidí se v pořádku vrátí, pokud Fajád nebude vydán do USA. Je to svázané,” řekl ministr minulý týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny. [celá zpráva]

„Já považuji za nepřijatelné, aby se takovéto informace vůbec komentovaly, ať jsou, či nejsou pravdivé,“ dodal vicepremiér v rozhlasovém rozhovoru.

Je to na ANO, míní Hamáček

Za pravdu dal Bělobrádkovi šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj nelze záležitosti, které se týkají takto složitých bezpečnostních otázek, z politické úrovně komentovat.

„Neměl by to komentovat ani ministr obrany, ani nikdo další z čelných politiků. Je to věc nebezpečná, může ohrozit naše občany a práci bezpečnostních složek. Pokud došlo k takové argumentaci, kterou pokládám za chybnou, tak ten, kdo takový komentář pronesl, by měl zvážit, jak na tuto chybu reagovat a zda vyvodí politickou odpovědnost,“ prohlásil Hamáček.  Dodal, že nyní je míč na straně hnutí ANO a jejího šéfa Babiše, jak se s výzvou vypořádají.

Opozice souhlasí s Bělobrádkem

Pro rezignaci Stropnického se vyslovila opozice. „Všichni teroristé na celém světě teď vědí, že když si uloví svého Čecha, tak dostanou tři milióny dolarů. To je pro bezpečnost všech Čechů a další občany Evropské unie velmi nebezpečná zpráva. Pokud tuto zprávu vydávají ústavní činitelé, tak je to přímo tragédie,“ řekl zastupující předseda Starostů a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

K odstoupení z funkce vyzval ministra obrany už ve středu šéf ODS Petr Fiala. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Jsou věci, které si žádný člen nemůže dovolit. Jsem rád, že k naší výzvě se přidávají i někteří představitelé vládní koalice. Je nejvyšší čas, aby premiér Sobotka přestal strkat hlavu do písku a začal jednat,” zopakoval ve čtvrtek Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám