Hlavní obsah

Poslanci Stupčukovi hrozí za nehodu pokuta a ztráta řidičáku, ČSSD ho neřeší

Právo, Karolina Brožová
Praha

Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí poslanci a právníkovi Štěpánu Stupčukovi z ČSSD pokuta 25 až 50 tisíc korun a zákaz řízení vozidel na dobu jednoho až dvou let. Právu to řekl poslanec a dopravní expert Stanislav Huml (ČSSD). Strana se ale nehodou svého poslance zabývat nehodlá. Stupčuk měl mít v neděli nehodu na dálnici D 7 u Prahy, policii ale tvrdil, že neřídil a odmítl také dechovou zkoušku.

Foto: ČTK

Štěpán Stupčuk

Článek

„Já o tom nemám žádné informace, takže o tom těžko mohu něco říci. Dnes řeším EET,“ uvedl pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věc prozatím nebude řešit ani poslanecký klub. „O nehodě jsme se dozvěděli z médií. Jde o osobní, nikoli politickou záležitost pana Stupčuka, kterou příslušné orgány jistě posoudí v souladu se zákonem,“ řekl Právu místopředseda klubu Jan Chvojka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Humla by se věc mohla řešit v imunitním výboru Sněmovny, pouze pokud by o to sám Stupčuk požádal. „Pokud řídil a odmítl odběr krve, tak je tam pokuta od 25 až 50 tisíc a přijde o řidičák na jeden až dva roky. Musí platit padni komu padni. Pokuta se má řešit ve správním řízení nebo může požádat, aby to řešil mandátový a imunitní výbor,“ řekl Huml.

Kdo řídil, má zjišťovat policie

Stupčuk, který je ve Sněmovně mimo jiné členem komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu, se policejnímu vyšetřování málem vyhnul. Pokud by podle Humla neponičil svodidla a dopravní značku a nehoda nezpůsobila škodu nad sto tisíc korun nebo neuškodila třetí osobě, o případ by se orgány starat nemusely vůbec.

„Pokud řidič z místa nehody odejde, tak policie musí prokázat, jestli pan poslanec řídil, nebo ne. On tvrdí, že ten automobil neřídil. To je možné,“ dodal Huml s tím, že policie se totožnost řidiče pokusí zjistit například z kamerových záznamů na dálnici. Stupčuk se nechtěl Právu vyjádřit.

„Věc je ve stavu šetření dopravního inspektorátu, protože vozidlo je v mém vlastnictví. Nic dalšího vám nemůžu říct,“ řekl Právu. K věci neměli žádné informace ani opoziční poslanci.  „Já o tom nic nevím,“ uvedl pro Právo Marek Benda z ODS. Nedomnívá se, že by se měly případem orgány Sněmovny zabývat, pokud by o to sám poslanec nepožádal.

Na nehodu Stupčukova auta upozornila v úterý televize Nova. Vůz havaroval na dálnici D 7 u Prahy na sjezdu na Tuchoměřice. Když na místo dorazila policie, našla u rozbitého vozu pouze poslance. Ten však tvrdil, že automobil neřídil. Kdo vozidlo naboural, odmítl říci. Odmítl také dechovou zkoušku.  Svědci televizi řekli, že byl poslanec opilý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám