Hlavní obsah

Fotopasti na Šumavě zachytily vlky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotopasti na Šumavě zachytily loni několik snímků, na nichž se objevují vlci, uvedla v úterý Správa Národního parku Šumava (NP). V oblasti se prý pohybovalo několik jedinců, zatím to ale nevypadá, že by se tam usídlila smečka. Ochránci přírody doufají, že se tak stane.

Foto: NP Šumava

Fotopasti zachytily vlka

Článek

„Vlci dokážou za den ujít desítky kilometrů. Je tedy možné, že stejný jedinec prošel za dva nebo tři dny kolem několika fotopastí od sebe vzdálených více než 100 kilometrů. Spolehlivě tak můžeme tvrdit, že se na Šumavě pohybuje maximálně několik jedinců vlka,“ uvedl zoolog NP Luděk Bufka.

Podle ředitele Správy NP Pavla Hubeného se vlci na českém území pohybují od 80. let, ale nikdy nikomu neublížili. Jde o velmi plachá zvířata, která se kontaktu s člověkem vyhýbají. Zahlédnout vlka ve volné přírodě je proto vzácné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: NP Šumava

Fotopasti zachytily vlka

Zvíře bylo pozorováno i na dalších místech ČR, na Dokesku dokonce žije smečka. Tu by rádi viděli i na Šumavě. „Jsem přesvědčený, že se v nejbližších letech, třeba do pěti, maximálně deseti let, vlčí smečka na Šumavě usídlí,” řekl Hubený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám