Hlavní obsah

Sněmovna bude mít další mimořádnou schůzi. Tentokrát kvůli únikům informací

Novinky, jas
Aktualizováno

Opozici se v úterý nepodařilo ve Sněmovně prosadit, aby vláda poslance informovala o údajných únicích informací z Bezpečnostní rady státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) apeloval na poslance, aby se nenechali unést mediálními spekulacemi. Vláda podle ministerského předsedy dostojí své odpovědnosti a zajistí bezpečnost občanů. Ke kauze se ale mimořádně v pátek sejde Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Opozice tvrdila, že informace médií o zaplaceném výkupném za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, i výměně pětice Čechů pohřešovaných v Libanonu za Alího Fajáda, jehož vydání žádaly USA, poškodily Českou republiku a vedly k ohrožení českých občanů.

Na žádost opozičních poslanců svolal předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) na pátek 12. února mimořádnou schůzi.

„Minimálně jeden z členů předsednictva Bezpečnostní rady státu pouští tajné informace médiím. Místo toho, aby ho premiér odvolal, tak mlží,” komentoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Premiér Sobotka se rozhodl aféru Fajád a Stropnický vymlčet. Je to bezohlednost vůči bezpečnosti občanů ČR,” uvedl lídr ODS Petr Fiala.

„Protože vláda odmítla zařadit mimořádný bod na jednání sněmovny, nezbývá nám než vyzvat vládu, aby nám odpověděla na mimořádné schůzi,” uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kritika ministrů

Poslanci během dne kritizovali údajně rozporuplná vyjádření ministrů k Fajádově případu a jeho propuštění na svobodu.

„Nedělejte závěry  na základě informací, které jsou podle vás objektivizovány tím, že vyjdou v novinách,” požádal premiér poslance a dodal, že ne všechny spekulativní informace jsou pravdivé.

Již dříve vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) konstatoval, že informace týdeníku Respekt o výkupném ve výši šesti miliónů dolarů za dvojici Češek není správná. [celá zpráva]

„Vlády před námi se nepřipravily na špatné počasí,” řekl premiér, podle něhož se to projevilo ve snížení důrazu na bezpečnostní složky, byť prognóza dalšího vývoje ve světě není dobrá.

Anketa

Měl by ministr obrany Martin Stropnický rezignovat?
ano
76,6 %
ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 2946 čtenářů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám