Hlavní obsah

Sloní samec Calvin z ostravské zoo se stane otcem po své smrti

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Po smutných zprávách z ostravské zoo týkajících se dvou ztrát ve sloní rodině přišla radostná informace. Ostravská slonice Vishesh, které v lednu uhynulo téměř dvouleté mládě, samička Sumitra, je opět březí. Otcem je sloní samec Calvin, kterého zoo musela před několika měsíci nechat utratit kvůli jeho těžké nemoci. Mládě se má narodit příští rok na přelomu léta a podzimu. Slonice jsou totiž březí zhruba dva roky. Právo o tom v pondělí informovala mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Foto: Zoo Ostrava

Devatenáctiletá slonice Vishesh z ostravské zoo je potřetí březí.

Článek

„Testy z moči nám potvrdily, že je Vishesh opravdu březí. Cokoli jiného ale nyní předjímat není možné, protože sloní březost je opravdu hodně dlouhá. Může se samozřejmě cokoli stát,“ upozornila mluvčí. Sloni se pářili ještě za života v současné době již mrtvého samce Calvina.

Ten musel být vloni na konci říjen utracen kvůli vážné nemoci. „I přes svůj zdravotní handicap zplodil za svůj téměř třicetiletý život celkem 14 mláďat ve světě. V ostravské zoo hned tři. Jeho případ není ojedinělý. Naposledy museli utratit slonici s podobnými zdravotními problémy v zoologické zahradě v polském městě Lodž,“ upozornil ostravský zoolog Jiří Novák.

Může mít i další slůňata

Pro letos devatenáctiletou slonici Vishesh to bude již třetí březost. Dvě předešlá mláďata však v Ostravě uhynula. „To ale ve zvířecím světě není nic neobvyklého a ani ve volné přírodě. Samice se svým mateřským povinnostem postupně učí. Slonice i samice jiných druhů ztrácejí první, druhé i další vrhy, než se naučí pečovat o mláďata.

Foto: Zoo Ostrava

Devatenáctiletá slonice Vishesh ve výběhu ostravské zoo.

Vishesh udělala velký pokrok právě se svým druhým mládětem, samičkou Sumitrou, kterou sice nekojila, ale pečlivě se o ni skoro dva roky starala,“ vysvětlil Novák. Proto je podle něj důležité dát slonici další šanci.

Podle odborníků může mít Vishesh ve svém životě klidně i dalších pět slůňat. Například druhá ostravská slonice, téměř 50letá Joht, odchovala až své třetí mládě. Další z jejích potomků se narodilo právě v ostravské zahradě v roce 2011.

Rozmnožovat slony se daří jen někde

V různých evropských zoologických zahradách se vloni narodilo celkem devět mláďat slonů indických, uvedl ošetřovatel Pavel Zvolánek. „Z nich se ale čtyři nedožila ani prvního roku života. Dalších devět slonů v evropských zahradách uhynulo, z toho pětice na onen obávaný herpes virus,“ řekl Zvolánek. Slony chovají v 71 evropských zoo, avšak jen v několika z nich se je daří pravidelně rozmnožovat.

Úspěšné jsou podle něj zoo v Kodani, Berlíně či Hamburku. „Tyto zahrady se ale chovu slonů indických věnují až 60 let. My tato zvířata chováme od roku 2004,“ uzavřel.

Reklama

Související články

V ostravské zoo museli utratit slona

Devětadvacetiletý slon Calvin z ostravské zoo, který měl zdravotní problémy s nohou, musel být ve čtvrtek utracen. A to i přesto, že prodělal náročnou léčbu,...

V ostravské zoo uhynula samice Sumitra

Ostravská zoo oznámila smutnou zprávu. V sobotu tam náhle uhynula slonice Sumitra, která by 4. února oslavila druhé narozeniny. Příčinu úmrtí zatím vedení...

Výběr článků

Načítám