Hlavní obsah

Státní zástupci znovu obžalovali Nečasovou a Rittiga za zprávy BIS

Právo, Radim Vaculík

Olomoucké vrchní státní zastupitelství v pondělí podalo novou obžalobu v jedné z větví tzv. kauzy Nagyová, která se týká úniku utajovaných zpráv české kontrarozvědky (BIS) z Úřadu vlády. V tomto případu mimo jiné figurují jako obvinění jak někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), která údajně měla zprávy vynést, tak lobbista Ivo Rittig, jenž byl prý konečným adresátem některých z nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová)

Článek

Část z textů BIS se totiž podle dřívějších informací týkala údajně právě jeho osoby.

Žalobci se touto částí případu obrátili na soud již loni v únoru, ale obžalobu sepsali v utajovaném režimu. To se nelíbilo jak Městskému soudu v Praze, tak později ani nadřízenému vrchnímu soudu, které konstatovaly, že věc tak nelze projednat v hlavním líčení, a obžalobu je tedy nutné přepracovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A to nyní olomoučtí žalobci učinili, takže po roce znovu podaná obžaloba již v utajeném režimu není.

Vypustili utajované pasáže

„Jednalo se pouze o technickou záležitost. Pasáže, které v původní obžalobě byly citovány a jsou v režimu utajení, jsme nyní nepoužili a dali do ní jen odkazy, že jsou ve věci používané určité utajované materiály, které jsou přílohou spisu,“ upřesnil v pondělí vyšetřující státní zástupce případ Rostislav Bajger.

Doplnil, že na samotných skutcích ani počtu či jménech obviněných se nic nemění. V případu jsou kromě Nečasové a Rittiga stíhaní i jeho dva blízcí právníci a spolupracovníci – David Michal a Tomáš Jindra. Za ohrožení utajované informace by mohli u soudu dostat dva roky až osm let vězení.

Nečasová podle policie sdělovala Jindrovi obsah utajovaných zpráv BIS uložených na Úřadu vlády, které byly určené premiérovi či vládě, přestože k nim kvůli nedostatečné bezpečnostní prověrce neměla mít vůbec přístup, natož o nich s kýmkoli hovořit.

Od Jindry se pak měly tyto informace či dokumenty dostat údajně až k Rittigovi, přičemž část z nich se prý mohla lobbisty osobně týkat. Šlo o období z června a července 2012.

„Jindra byl v té době také v osobním a telefonickém kontaktu s Janou Nagyovou, která ho mimo jiné informovala o obsahu zpráv BIS, které by se mohly týkat aktivit podezřelých,“ napsal před časem šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan v dopise Ústavnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám