Hlavní obsah

Sobotka chce prošetřit únik informací o výkupném za unesené Češky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Úřad vlády nechá prošetřit možný únik informací z Bezpečnostní rady státu (BRS). Právě z ní se údajně do médií dostaly informace o vykoupení dvou mladých žen unesených v Pákistánu. Celou situaci v pondělí zkritizoval předseda ODS Petr Fiala. BRS je podle něj v tuto chvíli nedůvěryhodná. Únik informací považuje za skandální.

Foto: ČTK/AP

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká

Článek

„Úřad vlády podal kvůli možným únikům příslušné podněty institucím, které mohou jednat. Předpokládám, že celá situace bude ze strany kompetentních orgánů prošetřena,” řekl v pondělí k úniku informací Sobotka.

Incident v pondělí zkritizoval šéf občanských demokratů Fiala. „Je výborné, a všichni nepochybně musíme přivítat, že se obě ženy mohly vrátit do České republiky. Skandální je však to, že uniklo na veřejnost, za jakých podmínek k jejich návratu došlo,“ podotkl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Únikem citlivých informací jsou podle něj do budoucna ohroženy tisíce českých občanů.

„Bezpečnostní rada státu je v tuto chvíli nedůvěryhodná. Místo toho, aby chránila životy českých občanů, tak je ohrožuje,“ uvedl Fiala. Teroristé podle něj nyní vědí, že přestože vláda tvrdí, že s teroristy nevyjednává, realita je opačná.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle Fialy podniknout takové kroky, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala.

Výkupné šest miliónů dolarů

Za Humpálovou a Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, zaplatila podle týdeníku Respekt Česká republika šest miliónů dolarů (zhruba 145 miliónů korun). Češky se zpátky domů dostaly loni v březnu po dvou letech v zajetí. [celá zpráva]

Rozhodnutí, že stát za dívky zaplatí, padlo ale ještě za vlády Jiřího Rusnoka.

Politici si na únik informací z BRS nestěžují poprvé. Vadila jim i kauza unesených Čechů v Libanonu. Do médií se totiž dostaly informace, že za pětici Česká republika propustí Libanonce Alího Fajáda, jehož vydání žádaly USA. [celá zpráva]

Členové BRS
Jednání bezpečnostní rady státu se nyní kromě premiéra Bohuslava Sobotky účastní ministr financí Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr vnitra Milan Chovanec a šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba ČSSD). Dále také ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr dopravy Dan Ťok (ANO), ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dalšími stálými účastníky jsou vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák, předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr a guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám