Hlavní obsah

Barnevernet musel vrátit rodičům devítiměsíční holčičku s nemocí ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Norské úřady vrátily rodičům devítiměsíční holčičku, kterou jim před časem odebraly. Minulý týden to nařídil tamní soud. V pondělí to sdělilo české ministerstvo práce a sociálních věcí s odkazem na informace norského advokáta rodiny. Dívka, jejíž matka je Češka a otec Nor, má onemocnění ledvin a čeká na transplantaci.

Foto: Petiční výbor

Norský Barnevernet odebral české matce nemocné miminko.

Článek

Dítě rodičům odebral sociální úřad Barnevernet s odůvodněním, že s nimi nemá dostatečně rozvinutý kontakt. Soud případ ve čtvrtek přezkoumal a rozhodl, že se dítě vrátí k rodičům.

„Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení,“ uvedla k aktuálnímu vývoji situace ministryně práce Michaela Marksová.

Pomohla pečlivá dokumentace

V případu se angažovala česká poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která před několika týdny popsala, že úřady dítě daly do nemocnice a posléze jej svěřily pěstounům. Rodiče dceru mohli vidět hodinu dvakrát týdně. Holčička má onemocnění ledvin a čeká na transplantaci.

V pondělí uvedla, že je s matkou v kontaktu. „Podařilo se to jenom díky tomu, že měli pečlivě vedenou dokumentaci v nemocnici, která vyvrátila lži Barnevernetu,“ sdělila Novinkám Chalánková. Matka holčičky je podle ní připravena zveřejnit veškeré informace a dokumentaci.

Probíhala dvě soudní řízení

Chalánková ČTK řekla, že se v Norsku konala dvě soudní řízení. Jedno se týkalo okamžitého odebrání děvčátka, druhé pak jeho trvalého odebrání a pěstounské péče. Zda jsou u konce už oba soudy, nedokázala Chalánková zatím říct. V jednom případě se ale norská sociální služba prý neodvolala.

Poslankyně uvedla, že rodina původně žádala po norské sociální službě tzv. odlehčovací službu, tedy výpomoc, Barnevernet ji ale neschválil. Následně dostal oznámení od nadřízeného zdravotní sestry v nemocnici, s níž prý rodina špatně vycházela. Následně byla dívka odebrána.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Matce nabízel pomoc český stát, který chtěl jednat přímo se sociálním úřadem Barnevernet, rodina to ale nevyužila.

Reklama

Výběr článků

Načítám