Hlavní obsah

Kalousek: Nejsme žádní sluníčkáři, ale strach a paniku šířit nebudeme

Právo, Oldřich Danda

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že migrační vlnu je nezbytné zastavit už na vnějších hranicích Evropy, zatímco uzavření pouze českých hranic by u nás vedlo k ekonomické katastrofě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Od té doby, co jste se stal na podzim předsedou, preference TOP 09 podle některých průzkumů poklesly. Nejste z toho nervózní?

V žádném případě už proto, že volby jsou až na podzim. Je evidentní, že preference všech stran ovlivňuje uprchlická krize, jako dominantní a nejsilnější téma na politické scéně. My patříme k těm, co nechtějí za žádných okolností šířit strach, paniku a hysterii. Trochu mě mrzí, že jsme řazeni k tzv. sluníčkářům. To nejsme.

A vy se divíte, když bývalý předseda vaší strany Schwarzenberg je vůči uprchlíkům vstřícný?

Pan předseda není sluníčkář, jeho výroky jsou posunovány. On vždy vycházel z principů masarykovské pragmatické politiky.

Dlouhodobě kritizujeme Evropskou unii za její nerozhodnost a neakceschopnost. Problém tu je a nemůžeme jen křičet, že se nás to netýká. Někteří pánové, kteří na tom získávají politické body, mi připomínají někoho, komu se na zahradu valí voda a který křičí „Já tu vodu tady nechci!“, a ta voda tu proto nebude.

A co je podle vás řešením?

My problém připouštíme a říkáme, že musíme na prvním místě zajistit bezpečnost našich občanů a jejich majetků, ale také musíme zajistit i jejich prosperitu. A to dohromady jde jen tehdy, pokud najdeme energické evropské řešení. Řešení na národní úrovni může sice na chvíli vzbudit dojem, že jde o řešení, ale není, protože by to vedlo pouze k rozpadu schengenského prostoru, a to by pro nás znamenalo ekonomickou katastrofu.

To znamená propad produktivity, ztrátu desítek tisíc pracovních míst a pokles životní úrovně.

A i kdybychom hranice uzavřeli, rizik emigrantské krize bychom se nezbavili. To bychom museli hranice uzavřít i pro turisty. To, co pánové Okamurové, Konvičkové, ale někdy i pan profesor Fiala (šéf ODS) nabízejí, není řešení.

Ale jim i díky tomu preference rostou…

Když se cítíte ohrožen, tak první reakce jsou vždy emotivní. Pochopit, co může být řešením, vždy chvíli trvá. Masarykovská politika, která by svým stylem měla být pro nás vzorem, se vždy vyznačovala pragmatickým a racionálním přístupem, který vede k cíli.

Nechceme sbírat laciné politické body kritikou vlády, jako to dělá například pan prezident. V řadě postojů ji podporujeme, ale premiéru Sobotkovi vyčítáme, že nechce připustit diskusi, aby se změnil rozpočet Evropské unie na roky 2014 až 2020. Ten byl schválen, když uprchlická krize ještě nebyla prioritou.

Dnes je, ale rozpočet pamatuje hlavně na dotace do zemědělství, na cyklostezky a různá Čapí hnízda. Podle mého bychom významnou část těchto prostředků měli dát na společné evropské řešení migrační krize. A to řešení není vůbec složité.

Musíme chránit vnější evropské hranice, být důslední v návratové politice a potírat organizovaný zločin a převaděče. A také zbudovat společnou humanitární agenturu, která zlepší podmínky v uprchlických táborech a sníží zoufalství lidí, kteří tam odtud chtějí utéct, protože podmínky tam jsou neúnosné. To teď necháváme na humanitárních organizacích a to je nedostatečné.

Evropa by měla peníze použít na řešení uprchlické krize, jinak bude jako rodina, která tvrdošíjně lpí na dovolené u moře, i když jí vítr odnesl střechu.

Tím chcete oslovit voliče v říjnových krajských a senátních volbách?

Neříkám, že tímto chceme oslovit voliče. Jen říkám, že v něčem vládu podporujeme a oba dva na tom ztrácíme politické body, přičemž získávají jen ti, kteří to kritizují. Ale zeptejte se těch křiklounů, jaké nabízejí řešení.

Když zadrátujeme hranice, naše životní úroveň hned dramaticky klesne. A rizika se nezbavíme, protože nejsme pustý ostrov, a ti, kdo znamenají riziko, se k nám stejně dostanou.

Věříme, že až se lidé zbaví svých obav – které jsou oprávněné, ale přehnané, zvláště kvůli některým politikům – tak pochopí, že musí podporovat řešení, která vedou k cíli.

Ta vlna uprchlíků bude i letos velká. Zvítězí rozum, který vzýváte?

Pořád věřím, že Evropa má šanci se vzepnout k rozumnému řešení, což by ji posílilo. Nebo se jí to nepodaří a to bude začátek jejího konce.

Krize finanční i uprchlická odhalila, že Unie nemá ideální vedení, procesy a mechanismy. Ale to neznamená, že je špatná idea Evropské unie. Máme možnost to buď opravit, nebo křičet, že je to celé špatně a je to třeba rozmontovat.

My hájíme voliče, kteří to chtějí opravit, protože vědí, že pro nás neexistuje bezpečnější a pro budoucí prosperitu lepší prostor než společná Evropa. Pak jsou tu ti, kteří chtějí Unii rozmontovat a myslí si, že nám bude líp v pozici národních států. A to si přeje i Vladimir Putin.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám