Hlavní obsah

Přes Česko se prožene silný vítr, varovali meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr, před kterým meteorologové varovali už v sobotu, se přežene přes celou republiku. Dosahovat by měl rychlosti až 90 km/h, na horách dokonce až 130 km/h. Původně se výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) týkala pouze východní Moravy.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Silný vítr je důsledkem hluboké tlakové níže nad Severním mořem, která zesiluje proudění vzduchu od jihozápadu až jihu.

„Na východě našeho území bude v neděli vítr dosahovat v nárazech rychlostí 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na horách 30 až 35 m/s (110 až 130 km/h). V noci na pondělí vítr přechodně zeslábne,“ uvedli meteorologové.

V pondělí vítr opět zesílí

Vítr bude ale během pondělí opět zesilovat i na ostatním území kromě jihu Čech a Moravy. „V nárazech bude opět dosahovat rychlostí 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na horách 30 až 35 m/s (110 až 130 km/h),“ konstatovali meteorologové.

„V úterý 9.2. ráno a dopoledne bude vítr přechodně slábnout. Během úterního odpoledne zesílí také na jihu Moravy a na Vysočině,“ stojí ve výstraze ČHMÚ.

Na silný vítr by si měli dávat pozor i řidiči. „Nárazy větru mohou zhoršit ovladatelnost vozidla. Silný vítr může způsobit pád větví nebo stromů. Je vhodné zabezpečit lehké předměty, stavební jeřáby, reklamní poutače apod.,“ uzavřeli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám