Hlavní obsah

Volby by vyhráli suverénně babišovci, ODS přeskočila komunisty

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapením sněmovních voleb, pokud by se konaly v lednu, by byla ODS. Podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi by dosáhla na třetí příčku s 10,5 procenta hlasů. ODS si proti prosinci pomohla o 2,5 bodu a o jeden procentní bod by předběhla komunisty.

Foto: ti, Právo

Volební model

Článek

ANO v čele žebříčku posílilo na 30 procent. ČSSD by volilo 20 procent lidí.

TOP 09 by dostala devět procent, na hranici volitelnosti balancuje KDU-ČSL (5,5 procenta). Mírně oslabila obě ostře protimigrantská hnutí: Úsvit-Národní koalice by dostal tři procenta. SPD Tomia Okamury by volilo 3,5 procenta.

„Je to nejlepší výsledek této strany od počátku měření,“ uvedli analytici TNS Aisa k výsledku ODS. Oproti minulému měsíci si ODS polepšila o 2,5 procentního bodu. Výsledky šetření ještě neodráží voličskou náladu po lednovém kongresu ODS, kde si strana zvolila nové vedení, na místopředsednické posty pronikly dvě ženy.

„Už v průběhu loňského roku jsme sledovali, že ODS začíná nabírat dech, a pomalu se zvedat. Nicméně bych s hodnocením počkal, jak bude vypadat další trend, vzhledem k tomu, že měli nedávno kongres,“ vyjádřil se pro Právo ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

„Za dva měsíce budeme schopni říct, jestli to byl náhlý záchvěv způsobený třeba tím, že se o ODS víc psalo v novinách, nebo jestli si lidé na pravici začínají ODS všímat. Konkurenční TOP 09 přece jen přišla o (Karla) Schwarzenberga a Miroslav Kalousek žije jen z toho, že se neustále vymezuje proti Andreji Babišovi,“ dodal Kvasnička.

Podle páteční zprávy Medianu by třetí místo naopak uhájila KSČM (13 procent), zatímco TOP 09 a ODS se dělí o čtvrté s 9,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám