Hlavní obsah

Zima už skončila? Teplé počasí bude pokračovat, míní meteorologové

Novinky, mif

Bohaté sněhové nadílky a tuhé mrazy se do České republiky jen tak nevrátí. Únor bude nadprůměrně teplý. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teplé počasí z posledního lednového a prvního únorového týdne bude pokračovat. Přechodně lze v období do 6. března očekávat ochlazení, ale teploty se budou udržovat převážně nad dlouhodobým průměrem,“ konstatovali meteorologové.

Podle nich se budou týdenní průměry maximálních teplot v nadcházejících čtyřech týdnech udržovat v některých dnech i výrazně nad nulou. Naopak průměry minimálních teplot se budou pohybovat kolem bodu mrazu.

„Celkově se tedy období očekává teplotně nadprůměrné,“ stojí v měsíčním výhledu ČHMÚ.

Srážkově se období očekává slabě nadprůměrné.
měsíční výhled ČHMÚ

V některých dnech může pršet trochu více, než je obvyklé. „Srážkově se období očekává slabě nadprůměrné. Úhrny srážek budou v jednotlivých týdnech kolísat mezi průměrnými a mírně nadprůměrnými hodnotami,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 8. února do 6. března v letech 1981 až 2010 byla -0,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 37 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám