Hlavní obsah

Recidiva nádoru mozku se musí léčit jako zcela nový nádor, zjistili čeští experti

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoubný nádor mozku, který pacienta postihne znovu po úspěšné předchozí léčbě, nelze léčit jako ten původní. Potvrdili to experti z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU) ve spolupráci s mezinárodním konsorciem lékařů. Genetika původního a nového nádoru, tzv. relapsu, je totiž výrazně odlišná. Tento objev zveřejnil prestižní časopis Nature.

Foto: Profimedia.cz

Zhoubný nádor mozku. Ilustrační foto

Článek

Právě to, že se může nádor znovu objevit, komplikuje jejich celkové vyléčení. Právu to sdělila mluvčí MU Tereza Fojtová.

„Ač jde o návrat původního nádoru, tedy svým způsobem jeho potomka, tak překryv dědičné informace činí jen asi pět procent. Proto je třeba k němu přistupovat jako ke zcela novému nádoru,“ popsal hlavní zjištění přednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno a proděkan LF MU Jaroslav Štěrba.

Nutná další biopsie

Meduloblastomy jsou nejčastější nádory mozku malých dětí – dvě třetiny pacientů s touto diagnózou jsou mladší 10 let. Bujení vzniká v mozečku, který je v týlní oblasti hlavy. Prognóza dětí s návratem onkologického onemocnění byla až dosud velmi nepříznivá.

Při recidivě meduloblastomu jsou proto třeba nová vyšetření včetně biopsie, tedy odebrání vzorku nádoru, a podle výsledků pak nová léčba.

„Tušili jsme už dříve, že může být u tohoto nádoru podobný zádrhel, proto jsme se snažili naše pacienty po návratu choroby vždy znovu vyšetřit a nachystat jim nový léčebný postup,“ dodal Štěrba. Jeho tým do výzkumu přispěl souborem údajů o třiceti nádorech.

Reklama

Výběr článků

Načítám