Hlavní obsah

Do Česka dorazila další skupina iráckých uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze na Letišti Václava Havla v pátek odpoledne přistála druhá skupina iráckých křesťanských uprchlíků. Čtyři rodiny čítající 17 osob doplní deset Iráčanů, kteří dorazili již koncem ledna. Celkem by mělo do Česka přijít 153 osob.

Do Česka dorazila další skupina iráckých uprchlíků Video: Novinky

 
Článek

Původně měla být první skupina větší. Zhruba 20 uprchlíků ale mělo administrativní potíže, které je zdržely v Libanonu a do Česka přiletěli až nyní. Na přesídlení uprchlíků se podílí Nadační fond Generace 21.

Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupinka dalších křesťanských uprchlíků z Iráku dorazila do Prahy.

Skupina, jejíž nejmladší členka se narodila dva dny před loňským Štědrým dnem, prošla odbavením po půl čtvrté.

"Nejsme tu, abychom zdarma jedli a pili ze zdrojů České republiky. Chceme pracovat, každý v oblasti, které rozumí," řekl novinářům jeden z uprchlíků, který si říká George a hned po příletu pronesl také krátkou zdravici.

Krátce po 16:00 skupina nasedla do autobusu a odjela směrem do střediska poblíž Jihlavy. "Tam už na ně čekají ti, kteří přiletěli před 14 dny. Připravili jim večeři, jakou jedli doma. Přes víkend to bude pohodové, po víkendu budou následovat lékařské prohlídky, úřady a tak dále," řekl Dan Drápal z Nadačního fondu Generace 21, který se na přesídlení podílí.

Iráčané po příletu odjíždějí na Vysočinu, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Ve středisku v Okrouhlíku u Jihlavy se o ně starají sociální pracovníci a rovněž se tam učí česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se budou moci v rámci ČR stěhovat za prací. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám