Hlavní obsah

Exšéf rozvědky: Do libanonské akce bych nešel, ale je to spíš selhání systému

Právo, Jakub Bartosz

Akci na záchranu pěti Čechů, držených sedm měsíců v Libanonu, komentoval v rozhovoru pro deník Právo bývalý šéf civilní rozvědky a nyní senátor František Bublan.

Foto: Petr Horník, Právo

František Bublan

Článek

Jak vnímáte coby bývalý ředitel civilní rozvědky informace o české akci v Libanonu?

Působí to tak, že to někdo vyhodnotil špatně a učinil špatný krok, ale nemohu to jednoznačně odsoudit, protože neznám podrobnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle všeho selhala komunikace mezi našimi tajnými službami, tou civilní a vojenskou.

Skutečně nevím, jestli selhala komunikace, nevidím do toho, ale u nás neexistuje nějaké koordinační centrum. V Británii mají vládní výbor, který je příjemcem informací a také koordinuje činnost. To je prostor, kde si služby mohou říkat důležité informace a může se hledat řešení. V tomto případě by určitě stálo za to, aby se hledalo již dřív, aby se vytvořil třeba společný tým. Je to spíš selhání systému.

Do jaké míry bylo riskantní poslat do Libanonu dva novináře, advokáta a překladatele v doprovodu člena rozvědky?

Tomu nerozumím, co je vedlo k takové sestavě, to je mi skutečně záhadou, neumím to posoudit. Kdybych byl v roli ředitele, asi bych to neudělal, to bych určitě váhal. Když někam vyšlete kmenového zpravodajce, který není v nějakém zakrytí, tak je to vždy riziko.

Vztahy civilní a vojenské rozvědky jsou prý dlouhodobě špatné, což se na záchranné akci projevilo.

To bylo a je a bude. Zdravá rivalita a soutěžení tam být musí, ale musí to být v určité míře a nic neohrozit. Málo platné, vždycky tam bude nějaká malinká nedůvěra, což se mohlo stát v tomto případě. Třeba to povede k tomu, že se někdo rozhýbe a že se zlepší vzájemná informovanost.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Čím může být Fajád zajímavý pro USA?

Jeho působnost je velice zvláštní. Jestli byl skutečně příslušníkem libanonské služby a současně ještě nějakým poradcem na Ukrajině, tak je to trochu zvláštní, ale zase možné to je. Většinou služby takovým způsobem pracují, snaží se někde působit na oficiálních pozicích jako lobbisté, poradci nebo podnikatelé.

Fajád je pro USA spíš cenným zdrojem informací než pochybným obchodníkem se zbraněmi?

Tam může být obojí, neumím posoudit, proč po něm Američané šli.

Může mít libanonská akce dopad na vztahy Česka s USA?

Domnívám se, že pokud se hledá nějaké řešení, tak se to dělá tak, že se mluví se všemi stranami, takže se muselo mluvit i s Američany a říct jim: máme tuto variantu, považujeme ji za nejlepší, chceme ty lidi zachránit a jde nám o jejich životy. Neudělalo se to naschvál nebo bez jejich vědomí. Třeba tam nebyl nějaký absolutní souhlas, ale určitě muselo být jednání, neumím si představit opak.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro Čechy v Libanonu poletí speciál ve středu

Pro pětici Čechů, kteří byli sedm měsíců po svém zmizení nalezeni v pondělí v Libanonu, bude z ČR ve středu vypraveno letadlo. Novinářům to během své návštěvy...

Fajád bude za pár hodin v letadle do Libanonu

Pondělní propuštění pětice Čechů unesených v červenci v Libanonu je skutečně jakýmsi diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka...

Výběr článků

Načítám