Hlavní obsah

Zemanova smlouva s Norskem je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Zaorálek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Smlouva o vydávání dětí, kterou prezident Miloš Zeman navrhuje uzavřít s Norskem, je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v rozporu s mezinárodními smlouvami a nevyhovuje některým zásadám mezinárodního práva. Ministerstvo k ní má vážné výhrady, ale zadalo její analýzu i ministerstvu spravedlnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Návrh také vůbec nezohledňuje zásadu nejlepšího zájmu dítěte,“ podotkl ministr.

Do rozporu se podle ministrových slov dostává i s úmluvou o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání, výkonu a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí. Další problém vidí i v retroaktivitě, tedy tom, že by smlouva měla platit i pro případy předcházející její ratifikaci.

Zeman bude podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka i nadále prosazovat uzavření smlouvy s Norskem o vydání „unesených českých dětí”. „A dále bude o uzavření této smlouvy jednat. Jde o to mít vůli k nalezení řešení ve prospěch českých dětí, nikoliv k neřešení,” napsal Novinkám Ovčáček.

Prezident chtěl pomoct Michalákovým

Podle prezidentova návrhu smlouvy by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Dokument má být řešením případů dětí odebíraných rodičům norskou sociální službou Barnevernet.

Prezident chtěl smlouvou pomoci například rodině Michalákových. V této kauze vláda ve středu rozhodla, že se Česko pokusí vstoupit do řízení u norského soudu jako účastník. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Před norským velvyslanectvím v Praze se 16. ledna konal protest proti postupu norské sociální služby Barnevernet.

Nedávno se také objevil případ, kdy byla české matce norskou sociální službou Barnevernet odebrána devítiměsíční nemocná holčička.

Reklama

Výběr článků

Načítám