Hlavní obsah

Kupodivu rostou. Teplá zima přeje houbařům

Teploty, které někde přes den stoupají až k patnácti stupňům, přejí houbařům. Ti mohou v lesích najít například ucho Jidášovo, hlívu ústřičnou nebo penízovku sametonohou. Růst hub zastaví až silný mráz, uvedl Rudolf Mašek, předseda mykologického klubu, který funguje při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošní zima je podle Maška pro houbaře ideální. „Dostatek srážek a vysoké teploty. Podobné to bylo i loni. Předtím takové zimy dlouho nepamatuji,” míní Mašek, který houbaří přes 50 let.

I když mykologická poradna, která funguje při Jihočeském muzeu, bude otevřena až od května, nosí houbaři své čerstvé úlovky i v těchto dnech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Většinou se ptají, jestli si na houbách mohou pochutnat,” řekl. Zimní houby jsou podle něj velice chutné. „Musí se alespoň dvacet minut povařit. Jsou velice křupavé. Mají zvláštní chuť, snad trochu podobnou lišce,” radí Mašek.

Penízovka jako antibiotikum

Kromě ucha Jidášova nebo hlívy ústřičné mohou houbaři najít i penízovky. Ty patří mezi obvyklé zimní houby a používají se i jako přírodní antibiotikum nebo v čínském léčitelství.

Nejvíce se jim daří na místech, kde rostou vrby. Houby pak vyrůstají na pařezech a zbytcích dřeva, ze kterého získávají důležité látky pro růst. Podle Maška se při silných mrazech růst zimních hub zastaví a přežívají do doby, než se oteplí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám