Hlavní obsah

V Česku je stejné teplo jako na severu Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezvykle teplé počasí a teploty obvyklé spíše pro sever Afriky provázely druhý únorový den. Meteorologové naměřili nejvyšší teplotu v Ústí nad Labem, kde bylo 14,8 stupně. Jen o 1,2 stupně více měli v Tunisku a na severu Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nezvykle teplá byla noc a také ráno, kdy se teploty pohybovaly kolem deseti stupňů. Během dne rtuť teploměru pohybovala mezi devíti a 13 stupni. Nad 14 se dostala hlavně v nížinách na severu Čech a na Javornicku,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za tak teplé ráno a dopoledne by podle jejích slov byli na severu Afriky rádi. „Tam až ve 13 hodin naměřili 14 stupňů a potom se jim ještě nakrátko o dva stupně oteplilo,“ poznamenala Honsová.

Chladněji než v Česku bylo v úterý například v tureckém Istanbulu (13 °C) nebo v italských Benátkách (9 °C).

Počet překonaných nebo dorovnaných rekordů nebyl v úterý příliš vysoký. Pouze na deseti ze 143 meteorologických stanic měřících 30 let a déle zaznamenalo rekordní teploty. Nový se objevil třeba v Poděbradech, kde nynějších 13 stupňů Celsia překonalo předchozí maximum 11,7 stupně z roku 2000.

Po sněhové epizodě opět oteplení

Nezvyklé teplo vystřídá v následujících dvou dnech ochlazení. Nad Německem se totiž nachází studená fronta, která během noci na středu přinese nejen pokles teplot, ale také vydatné sněžení.

„Se sněžením a tvorbou sněhových jazyků by měli počítat všichni, kteří pojedou například přes Vysočinu,“ varovala Honsová. Sněžit by mělo ve čtvrtek i v nížinách. V pátek ale meteorologové předpovídají další zlom. „Opět se oteplí a teploty by se měly pohybovat v rozmezí 6 až 10 stupňů,” dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám