Hlavní obsah

Babiš: Snížení daně u piva je krokem k zavedení snížené DPH 10 procent

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Snížit sazbu DPH u točeného piva a nealkoholických nápojů je podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) krokem k postupnému zavedení jedné snížené sazby DPH ve výši 10 procent. Lídr hnutí ANO to řekl v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na jednání Sněmovny

Článek

V současnosti v ČR platí tři sazby DPH. Základní 21 procent, snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent. Do budoucna by podle Babiše měly tedy platit dvě sazby, a to 21 a 10 procent. K tomu by měl vést Babišův návrh snížit DPH u piva a nealkoholických nápojů.

„Je to krok k postupnému ustavení jedné snížené sazby DPH ve výši 10 procent,” uvedl Babiš v prezentaci. Dodal, že je to v souladu s plněním koaliční smlouvy.

„Chceme směřovat ke snížené sazbě DPH postupně. Jsme rozpočtově odpovědní, nedáváme návrhy jako opozice, které by zruinovaly celý rozpočet,“ zhodnotil Babiš.

Nižší daň pro pivo od července

Snížená sazba pro točené pivo by měla podle Babiše platit od letošního července. Zdůraznil, že se nejedná o populismus, jak mu vyčítají někteří politici, ale o marketingovou podporu elektronické evidence tržeb (EET), proti které brojí pravicová opozice.

„Všem bych doporučoval, aby si přečetli definici populismu ve Wikipedii. Navrhli jsme snížení DPH v hospodách, abychom je podpořili,“ prohlásil Babiš. Na prodeji piva je podle něj z velké části závislých asi 20 tisíc podniků.

„Je to podpora projektu EET, o kterém, doufejme, budeme 10. února hlasovat ve Sněmovně,” dodal.

Snížení inkasa o 160 miliónů

Zařazení piva do nižší sazby DPH by snížilo inkaso o 160 miliónů korun ročně, uvedla náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Nižší sazba u nealkoholických nápojů by měla negativní dopad 65 miliónů.

Snížená daň pro pivo by měla platit o několik měsíců dříve, než se začnou tržby elektronicky evidovat. Babiš počítá s tím, že první fáze EET by měla začít letos v listopadu nebo prosinci.

Zavádění EET
Zavádění EET by mělo mít čtyři fáze. Nejprve by se mělo týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by měli tržby evidovat maloobchodníci. Následovat by měla roční pauza, během které by se vyhodnotilo fungování systému. Po této době budou na řadě zbývající podnikatelé, po dalších třech měsících řemeslníci. Ti by tedy tržby museli evidovat až 25 měsíců od účinnosti zákona. Babiš si od evidence slibuje 18 miliard do státní kasy za rok.

Babiš také uvedl, že je nesmysl, když někdo říká, že by tímto krokem podporoval alkoholismus. „Spotřeba sudového piva klesá, lidé konzumují lahvové pivo asi doma a nechodí do těch hospod. Chceme podpořit hospodské,“ řekl.

Jako Paroubek, srovnává Babiše šéf ODS

Do Babiše si v úterý rýpl předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Místo toho, aby ministr financí nastoloval diskusi o zavedení jedné sazby DPH, populisticky navrhuje přesunout do nejnižší sazby další a další zboží. Vysvětlení pro jeho kroky je jediné – blíží se krajské a senátní volby a Andrej Babiš se chová jako před pár lety sociálnědemokratický lídr Jiří Paroubek,” uvedl.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

ODS navrhuje plošné snížení DPH na 19 a 14 procent, TOP 09 by chtěla DPH ve výši 10 a 20 procent.

Reklama

Související články

Babiš chce nižší daň na točené pivo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. U podávaných jídel...

Výběr článků

Načítám