Hlavní obsah

Testování na virus zika obstarají v ČR laboratoře Státního zdravotního ústavu

Testování na nákazu virem zika budou v České republice zajišťovat laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze, Ostravě a Ústí nad Labem. V materiálu, který ve středu projedná vláda, o tom informuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Kvůli šíření viru vyhlásila Světová zdravotnická organizace celosvětový stav nouze. Viru je připisována souvislost s poruchou vývoje mozku u plodu. Riziko proto představuje zejména pro těhotné ženy. [celá zpráva]

Podle Němečkovy zprávy pro vládu je riziko přenosu v Česku prakticky nulové. Žádný zastupitelský úřad neregistruje zatím případ občana ČR, který by se nakazil virem zika.

Z pohledu epidemiologického šetření případů a ošetřování pacientů s podezřením na nákazu virem zika postačují podle zprávy stejná preventivní opatření jako u běžných infekcí. Resort proto nepočítá s potřebou aktivace systému pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

Konzultace před cestou do rizikových oblastí

Nákaza vypukla v Latinské Americe a objevila se ve dvou desítkách států. Při pobytu v zasažených zemích se k 29. lednu nakazilo 21 Evropanů, z toho 13 z Nizozemska, pět z Británie a po jednom z Německa, Finska a Dánska. Ani v jednom případě nešlo o těhotnou ženu.

Virus zika byl objeven v roce 1947, kdy vyvolal onemocnění makaků v lese Zika v Ugandě. U lidí byl potvrzen poprvé v roce 2007, kdy způsobil epidemii v Mikronésii.

Nákazu přenáší komár rodu Aedes, v Evropě se vyskytuje pouze jeden typ, Aedes albopictus. V chladném zimním období není v Evropě aktivní, tudíž nemůže teď nákazu přenášet.

Foto: Handout, Reuters

Virus zika pod mikroskopem

„Z pohledu prevence nákazy virem zika jsou v popředí především individuální ochranná opatření k zamezení bodnutí komárem. Je třeba pečlivě zvážit a s lékařem konzultovat cestování těhotných žen a žen, které aktuálně plánují těhotenství, do oblastí, kde dochází k rozsáhlému přenosu této infekce," uvádí se ve zprávě.

Při pravidelném monitoringu dosud nebyl v ČR zachycen komár Aedes aegypti, druh Aedes albopictus byl zjištěn v roce 2012 u Mikulova.

Upozornění v souvislosti s osmi státy

Virus způsobuje obvykle onemocnění s mírným průběhem, 80 procent nakažených nemá žádné příznaky. V případě potíží je mírná horečka a vyrážka, zánět spojivek, bolesti svalů a kloubů, hlavy a únava, příznaky vymizí za dva až sedm dní. Virus se diagnostikuje z krve nakažených. Antivirová léčba ani vakcína nejsou, léčbou se pouze mírní příznaky.

Foto: Josue Decavele, Reuters

Vir zika přenáší druh komára Aedes aegypti.

Ministerstvo zdravotnictví sleduje podle zprávy pro vládu aktuální informace o infekci zika vydávané Světovou zdravotnickou organizací, Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí, systémem včasného varování i reakci EU. Informace dostávají epidemiologové, hygienici i infekcionisti. Jsou na webu ministerstev zdravotnictví, zahraničí a Státního zdravotního ústavu.

Zastupitelské úřady ČR sledují aktuální situaci v postižených oblastech. Ke dni 29. ledna jsou uveřejněna na webu ministerstva zahraničí v kapitole „Cestování" upozornění pro Venezuelu, Haiti, Barbados, Dominikánskou republiku, Kapverdy, Kolumbii, Panamu a Brazílii.

Související témata:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

Cestovatelům do rizikových oblastí je doporučeno registrovat se před odjezdem v aplikaci DROZD, která umožňuje registrované osoby informovat prostřednictvím SMS o aktuální situaci. Cestovatelům jsou předávány informace, že nejúčinnější je chránit se před komářím bodnutím, a to instalací sítí do oken a dveří, sítí na spaní, používáním repelentů a oděvů s dlouhými nohavicemi a rukávy světlé barvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám