Hlavní obsah

Miliardy na internet pořád v nedohlednu. Přístup vlády je katastrofální, kritizuje Hospodářská komora

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hospodářská komora znovu zkritizovala přístup vlády, že se zástupci telekomunikací nejedná o hrozbě, že ČR nevyčerpá 14 miliard na rozvoj rychlého internetu. Už minulý týden přitom premiérovi Bohuslavu Sobotkovi poslali dopis, v němž upozornili na riziko, že o peníze z Bruselu přijdeme. Sobotka zaúkoloval ministra průmyslu, aby věc vyřešil. Zástupci sektoru informačních technologií (TI) ale přístup vlády označují za katastrofální.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Mládek

Článek

„V říjnu nás ministerstvo průmyslu velmi přesvědčovalo, jak budeme coby odborná veřejnost spolupracovat. Veškeré připomínky sektoru byly ale v podstatě ignorovány nebo zamítnuty,“ řekla Novinkám Hana Továrková z Hospodářské komory.

Celý problém má dvojí rozměr. Aby Česko peníze z EU dostalo, Sobotkův kabinet musí schválit zákon o usnadnění výstavby sítí elektronických komunikací. Ten je podle zástupců IT průmyslu „ve stavu, kdy jej nelze schválit bez porušení legislativních pravidel vlády”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Druhým problémem je vytvoření takzvaného Národního plánu rozvoje sítí nové generace. V kompetenci ho má právě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který už předložil sedm verzí dokumentu – všechny neúspěšně. Na schůzce s premiérem, která proběhla minulou středu, dostal Mládek za úkol předložit osmou verzi tak, aby ji vláda mohla do konce června schválit. Dotace je k dispozici do konce tohoto roku.

„Chtěl bych, aby se vláda mohla už v krátkém horizontu zabývat informací, v jaké fázi je příprava plánu a příprava vysokorychlostního internetu. Finální dokument by měla vláda dostat do konce června,“ řekl Novinkám Sobotka.

Sobotka: Doufám, že Mládek neudělá chybu

Podle Továrkové se ale plán musí kompletně přepracovat. Výrazně pomoci by mohl jiný přístup k zástupcům IT.

„Přístup vlády je naprosto katastrofální. A bohužel reakce pana premiéra je taková, že nekomunikuje, na tři výzvy neodpověděl, a nehodlá se sejít. A potom už se jenom člověk ptá proč?“ kritizovala Továrková.

Mládek nicméně minulý týden přislíbil, že se zástupci IT sektoru bude celou věc řešit. „Jsem s nimi připraven jednat,“ prohlásil.

Sektor je i přes to skeptický a nadále trvá na obavách, že je injekce ve výši 14 miliard v ohrožení. Na dotaz, zda by mělo nevyčerpání peněz nějaké důsledky pro ministra průmyslu, Sobotka odvětil, že Mládkovi se podle něj v čerpání evropských prostředků daří. „Takže doufám, že tady neudělá žádnou chybu,“ podotkl předseda vlády.

MPO se ohradilo

Ministerstvo průmyslu se proti tvrzení Hospodářské komory v úterý dopoledne ohradilo. „S odbornou veřejností tedy MPO jednalo a bude jednat. Není pravdou, že jejich připomínky ignoruje. Nelze však akceptovat takové připomínky, které zjevně či skrytě diskriminují některé technologie nebo některé účastníky trhu,” uvedlo v prohlášení.

Související témata:

Foto: , Novinky
Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

„Opakovaně jsem zdůraznil, že uvítám věcný návrh, který bude reprezentovat společné stanovisko všech hráčů na trhu ICT, naposledy v reakci na jejich otevřený dopis z minulého týdne. Nic z toho se ale dosud nestalo,“ reagoval Mládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám