Hlavní obsah

Únor odstartuje s přívaly sněhu na horách a teplotními rekordy v nížinách

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrné teplo a větrno by mělo charakterizovat počasí během prvního únorového týdne. Zvláště v jeho úvodu se dočkáme teplot nad 10 stupňů Celsia, padnout by mohly i na některých místech teplotní rekordy, předpovídají meteorologové. Ve středu a ve čtvrtek se lyžaři v horských oblastech dočkají další sněhové nadílky, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na ještědských sjezdovkách bylo o víkendu 50 centimetrů sněhu, v provozu byla lanovka na Černý vrch. Lyžovat se mohlo na sjezdovkách Pod Lany a Liberecké.

Článek

V pondělí bude charakter počasí ovlivňovat teplé západní proudění, které přineslo četné srážky. Ty by měly odpoledne ustávat. Maximální teploty se dostanou na úroveň 9 až 13 stupňů, což se bude blížit rekordním hodnotám z roku 2002.

Oblačné počasí vydrží rovněž v úterý. Ráno budou teploty klesat na 7 až 3 stupně, odpoledne opět vystoupají na 9 až 13 stupňů. V průběhu večera začne počasí ovlivňovat studená fronta, která přinese od severozápadu další srážky. Vítr bude na horách v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve středu bude nejčastěji oblačno s deštěm, v horských oblastech v polohách nad 800 metrů se bude jednat o sněžení. „Na horách by mohlo v průběhu 24 hodin napadnout až 15 centimetrů sněhu,” doplnila Honsová s tím, že odpoledne by měly srážky ustávat. Ranní minima klesnou na 5 až 1 stupeň, odpolední maxima budou nejčastěji mezi 5 a 9 stupni.

Ve čtvrtek bude na naše území proudit chladný vzduch od severozápadu,” uvedla Honsová. Bude převládat velká oblačnost s přeháňkami, v horských oblastech bude opět sněžit. Ráno budou teploty klesat na 2 až -2 stupně, přes den se budou držet v intervalu 2 a 6 stupňů.

Velkou oblačnost s občasným deštěm či přeháňkami nabídne i pátek. Na horách se opět bude jednat o sněžení. Ráno teploty klesnou na 4 stupně až 0, přes den se dostanou na 7 až 11 stupňů.

Nejméně oblačnosti meteorologové očekávají v sobotu. Mělo by být oblačno až polojasno s ranními minimy mezi  2 a -2 stupni a odpoledními teplotami od 7 do 11 stupňů.

V neděli bude přibývat  oblačnosti a občas se znovu objeví déšť. Ráno teploty klesnou na 4 stupně až 0, přes den se vyšplhají na 6 až 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám