Hlavní obsah

Pražská městská státní zástupkyně Hercegová rezignovala i se svými náměstkyněmi

Právo, Novinky, jas, rav
Praha
Aktualizováno

Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová v pátek rezignovala na svůj post. Spolu s ní končí i její náměstkyně Ivona Horská a Dita Havlínová. Informovala o tom mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Státní zástupkyně Jana Hercegová na archivním snímku

Článek

„Vždy jsem veřejně deklarovala názor, že jsem zastánce funkčních období vedoucích státních zástupců. Funkci městské státní zástupkyně v Praze, která je extrémně náročná a exponovaná, vykonávám devátým rokem,” uvedla Hercegová k důvodům své rezignace.

Podle ní by změna ve vedení státního zastupitelství měla zabránit možné stagnaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zejména z těchto důvodů jsme se rozhodly s náměstkyněmi uvolnit vedoucí funkce,” dodala Hercegová, která na úřadu zůstane v pozici řadové státní zástupkyně.

Svou rezignaci v pátek podala ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO).

Ministr i nejvyšší žalobce o záměru skončit věděli

„Rezignaci jsem obdržel dnes ráno, byl jsem ovšem o tomto záměru předběžně informován. Paní doktorka Hercegová rezignuje z osobních důvodů. Chtěl bych jí poděkovat za dlouholetou práci, zároveň myslím, že MSZ Praha potřebuje nový impulz a čerstvou krev, takže z tohoto důvodu její rozhodnutí vítám,“ napsal v pátek Právu prostřednictvím SMS Pelikán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

O konci Hercegové věděl i nejvyšší žalobce Pavel Zeman. „Její rozhodnutí respektuji. Pozice městského státního zástupce v Praze není jednoduchá, je to poměrně  vytížené státní zastupitelství, kam často dopadají velice závažné kauzy. Z toho důvodu bych chtěl paní doktorce poděkovat za její práci a popřát hodně zdaru do dalšího profesního života,“ uvedl v pátek přes svého mluvčího Petra Malého šéf všech českých státních zástupců.

Hercegová v minulosti čelila podezření, že údajně mařila vyšetřování případů spojených s lobbistou Romanem Janouškem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám